Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
3.2/5 Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6894 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 317 g
Tuky 568 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý recept na klasický ořechový dort v retro stylu vás každým soustem přenese do dětství. Tento tradiční dezert přináší chuťovou symfonii ořechů a jemné šlehačky, kterou klidně můžete doplnit čerstvým ovocem nebo nastrouhanou čokoládou. Ořechový dort ocení každý milovník tradičního pečení i moderní cukrařiny.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
rostlinný olej 2 PL
prosátý

Postup

1

Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.

2

Předehřejte troubu na 180 °C, plyn stupeň 4. Vymažte tukem dvě kulaté dortové formy o průměru 23 cm, dna vyložte papírem na pečení.

3

Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a šlehejte dál, až se cukr úplně rozpustí a vznikne lesklý a tuhý sníh.

4

V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne a zbarví se do barvy citronu, trvá to asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.

5

Přelijte těsto do forem a stejnoměrně ho rozetřete. Pečte 20-25 minut, nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Případně do něj píchněte špejlí, jakmile na ní po vytažení nebude žádný drobeček, korpus z trouby vyndejte. Ihned uvolněte od stěn formy okraje obou korpusů, vyklopte je na drátěný rošt a sloupněte pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.

6

Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.

7

Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.

8

Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.

9

Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.

10

30 g mletých ořechů si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku nastříkejte v rovnoběžných pruzích na horní plochu dortu.

11

Zbývající sekané ořechy nasypte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. (Já k tomu použila přeložený papír.)

12

Pokud dort ihned nepodáváte, uložte ho do lednice.

Autor: irmajeziskova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč