OBCHOD

Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem

Jestli je vám to milejší, můžete polévku před podáváním opatrně rozmixovat a podávat jako krémovou s listy salátu a posypkou navrchu. 

Vydání: 2016/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 0:15
Polévka

Ingredience

    • 3 lžíce másla nebo olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
    • 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
    • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
    • 150g ovesných vloček (ne instantních)
    • 1,5 litru horkého zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 1/4 lžičky cibulového prášku (koupíte např. na www.toppotraviny.cz)
    • 1/4 lžičky česnekového prášku (koupíte např. na www.asiafood.cz)
    • 2 kuličky nového koření
    • sůl a pepř podle chuti
    • 1/2 lžičky sušeného tymiánu (nebo 2 snítky čerstvého)
    • 1 snítka petrželky + nasekaná čerstvá petrželka a pažitka podle chuti
    • 2 saláty little gem, listy natrhané

    NA POSYPKU

    • 100g ovesných vloček
    • 2 lžíce mandlových lupínků
    • 2 lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů
    • 1 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu
    • 2–3 stroužky česneku, na tenké plátky
    • 60ml olivového oleje
    • sůl a čerstvě drcený pepř 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Všechny suroviny na posypku promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Za občasného obracení pečte 10–15 minut dozlatova.

2 V hrnci na másle či oleji opékejte 5 minut zeleninu a vločky, aby byly vločky dozlatova. Zalijte vývarem, okořeňte a vložte snítku petrželky. Asi 10 minut vařte. Pak vyjměte petrželku a nové koření. Podávejte se salátovými listy a posypkou.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku a posypku (každé zvlášť) si můžete zamrazit na později. Salátové listy můžete nahradit třeba mladým špenátem nebo polníčkem. 
  • Ječné kroupy jsou celozrnné obiloviny a díky tomu je v nich spousta vlákniny. Podobně jako ovesné vločky obsahují beta-glukany (rozpustnou vlákninu), užitečné pro snižování cholesterolu a pomalé uvolňování energie. Speciálně označené ovesné vločky mají oproti ječmeni tu výhodu, že je mohou jíst i celiaci (po poradě s lékařem). Oves i ječmen obsahují vitaminy skupiny B, důležité pro zdraví nervové soustavy a zvládání stresu. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nudle soba s uzeným lososem

Salát s kroupami a vejcem

Ryba v balíčku s pak čoi

Quinoové placičky s jogurtovým dipem

Avokádové smoothie

Přidat komentář