Panýr se špenátem neboli saag paneer je variace na indický pokrm palak paneer sestávající z listové zeleniny (hořčičné listy, špenát...) a sýra panýr, na který můžete zajít do indických restaurací – v menu ho má třeba pražský Bombay Express.
Suroviny
Postup
Kostičky sýra promíchejte s přísadami na ochucení. Můžete je hned opéct, ale ještě lepší bude sýr po rozležení (dokonce i přes noc).
Špenát přibližně 3–5 minut duste na pár lžících vody pod pokličkou na středním ohni, aby zavadl. Pak odstavte.
Sýr opékejte na zhruba 3 lžících oleje ve velké hluboké pánvi na středním až silném ohni, aby pěkně zezlátl, pak kostičky vyjměte a odložte.
Potom v uvolněné pánvi rozehřejte zbývající olej na středním až silném ohni, vsypte římský kmín a asi půl minuty míchejte, pak přidejte chilli koření a kurkumu. Vmíchejte nakrájený česnek a opékejte do světle zlaté barvy (pozor – zčerná-li, zhořkne).
Vložte podušený špenát a po lžících vmíchávejte jogurt. Vsypte sýr a prohřejte. Můžete ještě zjemnit smetanou. Ochuťte citronovou šťávou a solí a ihned podávejte s rýží nebo chlebem naan.
NĚCO NAVÍC
Indický sýr panýr (paneer) můžete zakoupit například v obchodě Shalamar foods v pražské tržnici Sapa (www.shalamar.eu). Český sýr panýr od Moravialacto se vyrábí jen během grilovací sezony, od dubna by měl být k dostání například v prodejnách Albert, Billa a Globus. Můžete si také vyrobit domácí (viz recept níže).
DOMÁCÍ PANÝR
Do 125 ml horké vody vmíchejte 4 lžíce citronové šťávy a dejte stranou. V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte k varu 2 litry plnotučného čerstvého mléka (ideálně nehomogenizovaného), dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou. Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. Stáhněte z plotny a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy. Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny. Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze jíst podobně jako jiné čerstvé sýry. Na klasický pevný položte v plátýnku uzavřený panýr nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr vybalit z plátna, krájet na kostky či plátky a použít například do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů)
- Čerstvý sýr ve 36 skvělých receptech: slaných i sladkých(36 receptů)