Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou

Maso nejspíš potěší hlavně pány, neotřelé přílohy zase dámy... 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT6H
Pečení 6:00

Ingredience

    • 2kg hovězích masitých žeber, nasekaných na 10–15cm kousky

    NA MARINÁDU

    • 300ml švestkových povidel
    • 4 stroužky česneku, oloupané
    • 1 lžička mleté uzené papriky
    • 100ml slunečnicového oleje + na řepu
    • 5 lžic kvalitního kečupu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

    NA KVĚTÁK

    • 1 květák, rozebraný na růžičky
    • 2 větší brambory (varný typ B či C), oloupané a nakrájené
    • 1 litr mléka
    • 200ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce másla

    NA ŘEPU

    • 2 střední červené řepy, uvařené doměkka a vychladlé
    • 2 lžíce balzamikového octa 

Příprava jídla

1 Všechny suroviny na marinádu dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Žebra do ní naložte a nechte v chladničce marinovat alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom je dejte do pekáče i s marinádou, přiklopte, vložte do trouby a pečte při 120°C cca 6 hodin, až bude maso zcela měkké. Podle potřeby podlévejte vodou. Pak žebra odklopte, zvyšte teplotu v troubě na 180°C a pečte ještě cca 20 minut, až kůrčička zkaramelizuje – podle potřeby přelévejte vypečenou šťávou.

2 Mezitím připravte květák. Růžičky květáku a brambory dejte do rendlíku, zalijte mlékem, osolte a vařte 20 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém, zašlehejte smetanu a máslo a dochuťte solí a pepřem. Propasírujte přes jemné síto. Uchovejte horké.

3 Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Těsně před podáváním je v pánvi na 1 lžíci oleje zprudka opečte, osolte a zakápněte balzamikovým octem. Podávejte se žebry a květákovým pyré.

NĚCO NAVÍC

Nemáte-li čas na pomalé pečení, lze žebra předvařit v osolené vodě téměř doměkka. Marinujte až poté a pečte na 180°C cca 1 hodinu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly

Bramborový krém s pečenými paprikami a křepelčími vejci

Tvarohové knedlíčky s blumami, nugátem & zakysankou

Luxusní nedělní menu

reklama

Přidat komentář