Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem

Vydržet a vrhnout se na žebírka až po focení vyžadovalo opravdu neskutečné sebezapření. Kombinace vypečeného masa s jablečným křenem je prostě dokonalá.

Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso

Ingredience

    • 1,5 kg masitých vepřových žebírek z bůčku nebo tzv. šněrovačky
    • 1 palička česneku, stroužky nadrcené 
    • 1⁄2 lžičky kmínu
    • sůl a pepř

    NA JABLEČNÝ KŘEN

    • 150 g čerstvého křenu, oloupaného
    • 2 jablka, oloupaná a zbavená jádřince
    • 50 ml teplého hovězího vývaru (nemusí být) 
    • 1⁄2 lžičky moučkového cukru
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 1 lžička octa

Příprava jídla

Žebírka rozsekejte na asi 10cm kousky. Vložte je do pekáčku, osolte, opepřete, okmínujte a potřete je drceným česnekem. Podlijte 100ml vody a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 1,5 hodiny. Během pečení podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou. 

2 Mezitím nastrouhejte křen i jablka najemno. V misce křen pokapejte citronovou šťávou, zalijte vývarem a minutku nechte vsáknout. Vmíchejte ostatní přísady, osolte a nechte v chladničce rozležet. Když je maso měkké a upečené dokřupava, podávejte na prkénku s chlebem a domácím jablečným křenem.

NĚCO NAVÍC

Každému hostu dejte k ruce misku s horkou vodou a plátky citronu, aby si mohl oplachovat mastné prsty.

RADA ŠÉFKUCHAŘE

Na takto upravených žebírkách by měl být dostatek masa, poraďte se proto se svým řezníkem, jaká část vepřových žeber bude nejvhodnější. Třeba vám na přání nechá více masa i na žebrech z oblasti pečeně. 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář