Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečené koleno

Pečené koleno je nejlepší volba, když potřebujete pořádné jídlo pro partu lidí. Připraví se skoro samo a co nesníte večer, přijde k chuti ráno. Tradičně se vepřové koleno nebo jiný vhodný kus vepřového masa podává o půlnoci jako ovar, my jsme ale toho názoru, že lepší je pořádně se najíst, ještě než se mejdan roztočí na plné obrátky. 

Vydání: 2017/1
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ vaření
PT45M
Pečení 0:45
Maso

Ingredience

    • 1 zadní vepřové koleno
    • 10 kuliček černého pepře
    • 1 lžíce soli
    • 5 bobkových listů
    • 1 palice česneku, překrojená napůl
    • 2 cibule, oloupané a překrojené napůl
    • 1 malá sklenice nakládaných perlových cibulek

    NA MARINÁDU

    • 2 lžíce sweet chilli omáčky
    • 1–2 lžíce medu
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžičky worcesterské omáčky

    K PODÁVÁNÍ

    • 2–3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
    • 2 červená jablka, nastrouhaná 
    • hořčice plnotučná, kremžská i dijonská
    • kyselé okurky a čerstvý chléb k podávání 

Příprava jídla

1 Koleno vložte spolu s pepřem, solí a bobkovými listy do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte cca 2–3 hodiny, potom nechte ve vývaru vychladnout.

2 Na marinádu smíchejte všechny ingredience. Vychladlé koleno nakrojte na několika místech až ke kosti a dejte do pekáčku. Potřete marinádou – vetřete ji i do zářezů, podlijte trochou vývaru a do pekáčku přidejte překrojenou palici česneku, cibule i nakládané cibulky. Přelijte zbylou marinádou a dejte do trouby předehřáté na 180°C a pečte dokřupava cca 45 minut.

3 Upečené koleno přesuňte na prkýnko, do pekáče přilijte trochu vývaru a lehce povařte, abyste získali šťávu k podávání.

4 Strouhané jablko promíchejte s křenem (podle chuti).

5 Koleno podávejte se šťávou (nechte v něm i cibuli a cibulky) a s jablky s křenem, hořčicemi, kyselými okurkami a s chlebem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Obložené chlebíčky

Hruška na toustu

Zeleninové pakorky

Salát s čočkou a uzenou makrelou

Tousty & vývar s křenem

Přidat komentář