Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečený plněný lilek

Lilek je hvězdou balkánské kuchyně, ale i turecké a orientální. Ať už zapečený v musace, v podobě lilkového kaviáru, nebo právě plněný pečenou zeleninou – ve všech variacích si ho zamilujete.

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2–4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H5M
Pečení 1:05
Zelenina

Ingredience

    • 2 velké nebo 4 menší lilky
    • 6 lžic olivového oleje + na potření
    • 2 červené cibule, na kostičky
    • 4 stroužky česneku, na plátky
    • 1 zelená paprika, na kostičky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 rajčata, na kostičky
    • 1 lžička hnědého cukru
    • 1 lžička drceného římského kmínu
    • 1 lžíce rajčatového protlaku
    • 3 lžíce nasekané petrželky 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 230°C a mřížku v troubě dejte doprostřed. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem.

2 Lilky podélně nařízněte, ale neprořízněte, aby zůstaly zdánlivě v celku, dejte je na plech a pečte v troubě zhruba 20 minut.

3 Mezitím rozehřejte v pánvi 2 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, krátce ji opečte a přidejte česnek a papriku. Zvolna zeleninu na středním plameni opékejte, asi 10 minut, pak přidejte sůl, pepř, vmíchejte rajčata, cukr, římský kmín, rajčatový protlak a petržel. Ještě 5 minut vařte a poté odstavte.

4 Teplotu v troubě ztlumte na 180°C. Lilky dejte do zapékací mísy a rozevřete je. Osolte je a naplňte zeleninovou směsí. Zakápněte je štědře zbylým olivovým olejem, podlijte 2 lžícemi vody a pečte 40–45 minut.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tataráček & hranolky

Vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem

Nudle se slaninou, zakysanou smetanou a tvarohem (Túrós czusza)

Burek s bramborovou náplní a mátovým dipem

Přidat komentář