Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pizza s chřestem, zelenými olivami a špenátovými lístky

Špenát není železná bomba, jak věřil Pepek námořník, ale dodává například kyselinu listovou, beta-karoten, zeaxantin a vitaminy B6, C a K a vlákninu. 

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 pizzy
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT10M
Pečení 0:10
Z plechu

Ingredience

    • 10g droždí (1/4 kostky)
    • 1/4 lžičky krupicového cukru
    • 250g polohrubé mouky nebo 275g hladké mouky na pizzu + na poprášení
    • 2,5 lžíce panenského olivového oleje
    • 1/2 lžičky soli

    NA OBLOŽENÍ

    • 8 lžic mascarpone
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 1 malá červená cibule, na tenká kolečka
    • 12–16 výhonků zeleného chřestu, zbavených tuhých konců a podélně rozpůlených a/nebo na špalíky
    • 15–20 velkých zelených oliv, rozpůlených a zbavených pecek
    • 200–250g kuliček baby mozzarelly, scezených a rozpůlených, nebo natrhané mozzarelly
    • 80g čerstvě strouhaného parmazánu
    • panenský olivový olej
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3–4 hrsti baby špenátových lístků 

Příprava jídla

1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody, cukr a hrstku mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2 V míse zbývající promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 150ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem. Nejméně 30 minut předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem dejte do trouby předehřát plech.

3 Těsto rozdělte na 2 díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku (asi 30cm v průměru). Pomocí válečku ho přeneste na kus pečicího papíru.

4 Mascarpone smíchejte s česnekem a potřete jím obě placky (ne až do krajů). Poklaďte je rovnoměrně (ne do krajů) červenou cibulí, chřestem, olivami a mozzarellou. Pak je posypte parmazánem, pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte (je-li třeba, postupně) 10 minut, až okraje zezlátnou a vyběhnou. Posypte špenátem a podávejte. 

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí burger s rukolou a zelným salátem

Pesto z ředkvičkových lístků

Vepřová panenka s bílým chřestem

Bulky s medvědím česnekem

Dva odstíny chřestu

Přidat komentář