Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pražský koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9274 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 896 g
Tuky 575 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polovina redakce na pražském koláči vyrostla, druhá k němu dospěla ve chvíli, když jsme oprášili starý osvědčený recept a ukázali, že domácí se s tím kupovaným nedá srovnávat. Nadýchanému kynutému těstu, do kterého se pro dosažení neopakovatelné vláčnosti přidává majonéza, se sladkou drobenkou plněnému vanilkovým krémem se prostě nedá odolat. 

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 150 ml
vlažné
majonéza 250 g
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření koláče
sůl 1 špetka
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 200 g
máslo 125 g
skořicový cukr 2 PL
Na krém
mléko 200 ml
máslo 100 g
nakrájené na kousky
škrob 1 PL
bramborový

Postup

1

Droždí rozdrobte do hrnku, přilijte mléko, přidejte lžíci hladké mouky, lžíci cukru a nechte na teplém místě chvíli vzejít. V míse smíchejte zbylou hladkou mouku a cukr, polohrubou mouku, majonézu, 1 vejce a sůl. Přidejte vzešlý kvásek a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.

2

Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.

3

Mezitím připravte drobenku: do mísy vsypte hrubou mouku a cukr, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi 20 minut dozlatova.

4

Na krém vlijte do rendlíku mléko (2 lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilkový cukr, máslo a za stálého míchání nechte rozpustit. Ve 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Rendlík sejměte z ohně a krém dejte vychladnout. Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné špičky, a pak ji opatrně zapracujte do krému.

5

Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč