Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rizoto s chřestem a krevetami

Chřest sice pořád ještě nenajdete běžně v zahrádkách jako kdysi, ale na trhy a do obchodů už se naštěstí vrátil...

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 1/2–1 svazek (200–400 g) zeleného chřestu, zbaveného tuhých konců
    • 250 g větších loupaných a očištěných (zbavených střívka na hřbetě) krevet – nejlépe nepředvařených, mohou být mražené, povolené
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 litr drůbežího vývaru, horkého
    • 60 g másla
    • 2 malé šalotky, nakrájené na kostičky
    • 225 g rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio)
    • 150 ml suchého bílého vína
    • špetka nitek šafránu
    • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu + hobliny na ozdobení
    • čerstvá hladkolistá petrželka na ozdobení

Příprava jídla

1 Chřest uvařte ve vroucí osolené vodě, aby začínal měknout, ale ještě byl křehký (podle čerstvosti a tloušťky, cca 2–5 minut). Sceďte, propláchněte tekoucí studenou vodou, nakrájejte na cca 3cm kousky. Odložte.

2 Krevety osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej, vsypte krevety a na středním ohni opékejte a obracejte asi 3 minuty, aby se propekly, ale déle je nemučte (předvařené jen krátce prohřejte). Přeneste je na talíř, odložte.

3 V rendlíku udržujte vývar v mírném varu. Ve velkém rendlíku rozehřejte 40 g másla, vsypte šalotku a na středním ohni ji opékejte doměkka, asi 4 minuty. Vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Podlijte vínem a zvolna vařte, až se téměř odpaří/vstřebá. Pak vlijte zhruba naběračku vývaru (tolik, aby rýže byla těsně ponořená) a vařte a míchejte, až se vývar vstřebá. Vmíchejte šafrán a poté po naběračkách přilévejte vývar, další vždy, až se předchozí vstřebá, vařte a stále míchejte.

4 Rizoto je hotové, až bude rýže al dente a jemně krémová, asi po 25 minutách (možná nepoužijete všechen vývar), vmíchejte sýr a zbývající máslo, ihned odstavte. Vmíchejte chřest a krevety. Osolte, opepřete a ozdobte hoblinami parmazánu a petrželkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem

Krémová chřestová polévka

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Přidat komentář