Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Skládaná perníková brioška

Úžasný moučník, na který nepotřebujete nůž.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na formu 26 x 11 cm
Doba přípravy: Do hodiny
PT35M
Pečení 0:35
Koláč Česká

Ingredience

    • 1 sáček sušeného droždí (7g)
    • 55 g jemného třtinového cukru
    • 80 ml vlažného mléka
    • 465 g hladké mouky, prosáté
    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 4 zarovnané lžičky perníkového koření
    • 100 g rozinek sultánek naložených
    • 24 hodin předem v rumu tuzemáku
    • 175 g másla, rozpuštěného + 60 g navíc na potření
    • 2 vejce
    • 110g krupicového cukru

    NA POLEVU

    • 100 g čerstvého smetanového sýra (např. philadelphia či lučina)
    • 1 lžíce nastrouhané kůry z biocitronu
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 lžíce citronové šťávy

     

Příprava jídla

1 Droždí, 1 lžičku třtinového cukru a mléko dejte do mísy, promíchejte a na teplém místě nechte 5 minut stát, až vzejde kvásek. Pak přidejte mouku, zbývající třtinový cukr, vanilku, polovinu perníkového koření, okapané sultánky a máslo a v robotu s hnětacím hákem míchejte minutu. Postupně přidejte vejce a hněťte 5 minut, až vznikne hladké a trochu lepivé těsto. Přesuňte ho do lehce vymaštěné mísy, překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Vykynuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník 50 x 25 cm. Příčně ho rozkrájejte na 5 stejných pásů.

3 V misce smíchejte krupicový cukr a zbylé perníkové koření. První pás potřete máslem a posypte kořeněným cukrem, zakryjte dalším obdélníkem, potřete máslem a poprašte cukrem. Postupujte stejně se zbývajícími pásy, máslem a cukrem.

4 Vzniklý útvar napříč rozkrojte na 6 stejných kousků a ty naskládejte za sebe do velké chlebíčkové formy (26 x 11 cm) řeznou stranou nahoru. Překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout další hodinu.

5 Troubu předehřejte na 180 °C. Briošku pečte 30–35 minut dozlatova, potom ji vyndejte z trouby a nechte chladnout 15 minut ve formě. Pak ji vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

6 Utřete všechny přísady na polevu a před podáváním jí briošku ozdobte.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vláčný perník na plech

Panenka s perníkovou omáčkou

Vánoční crème brûlée

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Perníčky s hvězdičkou

reklama

Přidat komentář