Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slezský bigos

Poláci, od kterých bigos pochází, o něm tvrdí, že se má vařit tři dny a celkem sedm hodin. Nemáte-li na takové vyvařování čas nebo trpělivost, klidně jej připravte na jeden zátah. 

Vydání: 2016/10
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení
PT7H
Dušení 7:00
Omáčka

Ingredience

    • 2–3 lžíce sádla
    • 700g kysaného zelí, slitého a propláchnutého, slitá tekutina uchovaná
    • 300g hovězího masa, nejlépe z kližky, na kostky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • 1–2 lžičky kmínu
    • 2–3 bobkové listy
    • 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
    • 400g směsi čerstvých lesních hub, nakrájených
    • 300g vepřového masa, například z plece, na kostky
    • 100g škvarků, nakrájených
    • 1 papriková klobása
    • 1 lžíce sušené majoránky, promnuté
    • tmavý chleba k podávání 

Příprava jídla

1 Ve větším hrnci na rozpáleném sádle pár minut prohřejte připravené zelí. Přidejte hovězí maso, podlijte trochou vody a duste 30 minut. Osolte a přidejte všechno koření, cibuli a houby. Promíchejte, přiklopte a duste, po 2–3 hodinách odstavte a uložte do chladu.

Další den opět uveďte do varu, přidejte vepřové maso a škvarky. Duste zakryté zhruba 2 hodiny (podle potřeby můžete podlít vodou, aby byl obsah hrnce stále těsně ponořený), pak odstavte a opět uložte do chladu.

3 Třetí den přidejte klobásu a majoránku a opět přiklopené poduste. Vodu přilévejte opatrně – výsledná konzistence pokrmu by měla zůstat hustá, téměř bez tekutiny. Nakonec bigos dochuťte solí, pepřem a nálevem ze zelí. Podávejte s tmavým chlebem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Houbové ragú podle Kitchen story

Houbový tatarák

Nádivka na způsob krkonošského hubníku

Smetanová polévka s houbovo-šalvějovými nočky

Houby ve sladkokyselém nálevu

Přidat komentář