Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smetanová houbová omáčka

Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě!

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Omáčka

Ingredience

    • 350 g čerstvých hub, nejlépe hříbků, lišek... (lze použít předem namočené sušené houby)
    • 3 lžíce másla
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 900 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového, může být i houbový nebo voda z namáčení sušených hub), studeného
    • 5 lžic oleje na smažení
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • sůl, mletý bílý pepř a mletý kmín
    • 100 ml zakysané smetany
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • trocha octa (nejlépe bílého vinného) na dochucení
    • bramborové šišky opečené na trošce tuku k podáváni

     

Příprava jídla

1 Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte studeným vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky do zhoustnutí. Dejte stranou.

2 V kastrolu rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou 10 minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni povařte asi 15 minut. Odstavte, do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.

3 Podávejte s bramborovými šiškami, nejlépe opečenými.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čočková polévka s párkem

Škubánky

Přidat komentář