Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sněhová roláda s ostružinami
Sněhová roláda s ostružinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sněhová roláda s ostružinami

4.4/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Pro zkušené Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2846 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 387 g
Tuky 103 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle je slavnostní dezert, který můžete podávat, kdykoli se chcete blýsknout. A klidně na něj pozvěte i přátele s bezlepkovou dietou.

Suroviny

Na náplň
čerstvé
alespoň 33%
semínka vyškrábnutá
citronový likér 1 PL
limoncello (lze nahradit vodou)
Na meringue
velký
rostlinný olej
na vymazání plechu
na podsypání

Postup

1

Na náplň vložte do rendlíku 230 g ostružin, 50 g krupicového cukru a trošku vody. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte 5 minut, až se bobule rozpadnou. Rozmixujte a propasírujte přes husté síto na pyré. Nechte v lednici zcela vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 170°C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte olejem a vyložte jej pečicím papírem tak, aby zhruba 5 cm papíru přečnívalo.

3

Na meringue ve skleněné nebo nerezové míse šlehejte elektrickým šlehačem bílky do měkkých špiček. Pak postupně po lžících přidávejte 250 g cukru a šlehejte, dokud není sníh tuhý a lesklý. Rozetřete v jednolité vrstvě sníh na plech.

4

Odeberte asi 75 g vychladlého ostružinového pyré a dejte je stranou. Zbytek pyré po lžících sem tam umístěte na sníh a nožem nebo špejlí vytvořte mramorování. Vložte plech do trouby a pečte 8 minut, až roláda lehce zezlátne a nafoukne se, pak snižte teplotu na 150°C a dopékejte dalších cca 12 minut, až je těsto pevné na dotek. Větší kus pečicího papíru na pracovní ploše poprašte moučkovým cukrem. Plech vyndejte z trouby, těsto i s pečicím papírem sejměte a překlopte plechem vzhůru na pocukrovaný papír. Opatrně sloupněte papír a nechte zcela vychladnout.

5

Mezitím dokončete náplň. Smetanu s vanilkou vyšlehejte na tuhou šlehačku. Tou potřete zcela vychladlou roládu. Zbývající ostružiny lehce podrťte (část můžete ponechat i v celku) a poházejte jimi šlehačkovou vrstvu na roládě. Pomocí nože vyznačte na jedné z kratších stran rolády rovnou čáru cca 1,5 cm od okraje, dejte pozor, abyste roládu zcela neprořízli. Pomocí pečicího papíru a vyznačené linie, která naznačí, jak roládu zatočit, zaviňte těsto do rolády a přemístěte na servírovací tác.

6

Zbylé pyré zřeďte lžící limoncella nebo vody, pokud budete roládu podávat dětem, a podávejte s roládou. Jestli chcete, můžete pyré roládu ještě pokapat.

NĚCO NAVÍC
Rolády je docela kus, takže pokud je vás méně, připravte ji jen ze 3 bílků a 200 g cukru.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč