Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svařákové bábovičky s lesním ovocem

Svařákové bábovičky s lesním ovocem

4.3/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10194 kcal
Bílkoviny 261 g
Sacharidy 1885 g
Tuky 138 g
Vláknina 202 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert z ovoce a toustového chleba je britskou zvláštností, musíme ale přiznat, že varianta se svařeným vínem si nás získala! Navíc sáček mraženého ovoce a pár plátků toustového chleba má doma snad každý!

Suroviny

mražené lesní ovoce 600 g
povolené
z půlky citronu
dobrého (např. Shiraz nebo Malbec)
sušená pomerančová kůra 2
toustový chléb 20 plátků
bílý
nebo ušlehaná smetana k podávání

Postup

1

Ovoce, cukr a citronovou šťávu dejte do rendlíku a na středním plameni asi 5 minut vařte, aby se cukr rozpustil a ovoce pustilo šťávu, ale ještě drželo pohromadě. Směs vlijte do cedníku a zachyťte šťávu. Nechte čtvrt hodinky vykapat.

2

Vzniklý sirup dejte do rendlíku, přidejte víno, koření, pomerančovou kůru a přiveďte těsně pod bod varu. Pak stáhněte z plamene, přiklopte pokličkou a dejte na hodinu stranou, aby se chutě rozvinuly.

3

Vyložte 6 pudinkových formiček nebo jakýchkoliv mističek potravinářskou fólií tak, aby vám jí dostatek přečníval a vy ji poté mohli použít na překrytí vršku. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte z chleba 6 koleček, která přesně padnou na dno mističek. Poté vykrojte kolečka, která budou odpovídat hornímu průměru mističky. Zbylý chléb nakrájejte na obdélníky o hraně zhruba 4 x 5 cm – potřebujete obdélníky dlouhé na výšku mističky.

4

Malá kolečka namočte v sirupu a vyložte jimi dna mističek. Obdélníkové kousky též namočte a vyložte jimi obvod mističek – měly by se trochu překrývat, aby vše pěkně drželo pohromadě. Do mističek rozdělte ovoce a zalijte vždy lžící sirupu. Nakonec vezměte kolečka určená navrch mističek, namočte je v sirupu a položte na ovoce. Zakryjte přečnívající potravinářskou fólií.

5

Pudinky vyskládejte na tác, přiklopte a zatižte druhým tácem a dejte chladit alespoň na 6–8 hodin nebo do druhého dne do lednice. Zatížení pomůže tomu, že budou dezerty po vyklopení pěkně držet pohromadě.

6

Před servírováním sloupněte vrchní část potravinářské fólie, pudink vyklopte na talíř a odstraňte celou fólii. Podávejte se zbylým sirupem a crème fraîche nebo ušlehanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte doma v mrazáku zbylý piškot, třeba z výroby dortu, je ten pravý čas po něm sáhnout, bude mnohem lepší než obyčejné pečivo. A pokud chcete, doplňte dezert ještě sladkým tvarohem nebo pudinkem (můžete jej dát klidně pod ovoce).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč