Za tento recept na telecí s kari omáčkou získal chef José Avillez hned dvě michelinské hvězdy. Není divu, každé sousto je opravdu nadpozemský zážitek.
Suroviny
Postup
Nejdříve naložte telecí líčka do marinády z černého pepře, bobkového listu, tymiánu, česneku a bílého vína. Maso nechte odležet v chladničce 24 hodin.
V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, přidejte dobře okapaná a osušená telecí líčka (marinádu uchovejte), osmahněte je, aby ze všech stran změnila barvu a tzv. se uzavřela, vyjměte a dejte stranou.
V kastrolu na trošce olivového oleje opečte cibuli společně s pórkem, poté přidejte telecí líčka a trochu marinády. Přiklopte a nechte dusit na mírném ohni 3–4 hodiny, aby maso dokonale změklo.
Na kari omáčku na trošce olivového oleje opečte cibuli, česnek, citronovou trávu (v celku, ale podrcenou), papriku, jablka a zázvor. Přidejte kari koření Madras, červenou kari pastu a obě mléka. Dobře promíchejte a vařte nezakryté. Až budou zelenina a jablka dostatečně uvařené, vyjměte zázvor a citronovou trávu, přidejte koriandr a rozmixujte. Dochuťte podle potřeby a dejte stranou.
V nepřilnavé pánvi opečte na trošce olivového oleje červenou cibuli. Přibližně po minutě opékání přidejte mrkev a špetku soli. Ještě chvilku opékejte, dobře promíchejte a vsypte cuketu. Nakonec přidejte cukrový hrášek a podle chuti trochu olivového oleje či soli. Všechno dobře promíchejte.
Na salát v misce smíchejte červenou cibuli, jablka a koriandr. Směs pokapejte trochou olivového oleje a citronové šťávy a dobře zamíchejte.
Na talíře rozdělte zeleninu, na ni dejte líčka. Přelijte kari omáčkou a doplňte trochou salátu. Podávejte s thajskou rýží.