Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Teplý dýňovo-čočkový salát

Salát není výhradně letní jídlo, můžete si ho dopřát kdykoli. V chladnějších obdobích stačí přidat teplou složku. Třeba pečenou zeleninu a křupavou čočku!

Vydání: 2017/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT35M
Pečení 0:35
Salát

Ingredience

    • 1,5kg máslové dýně, oloupané a zbavené semen
    • 2 lžíce panenského olivového oleje + trochu na pokropení
    • 1 snítka rozmarýnu, odrhnuté lístky
    • 200g zelené (puy) nebo drobné černé (beluga) čočky
    • 1 červená cibule, nakrájená
    • 2 lžíce balzamikového octa
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 100g rukoly
    • 100g baby špenátových lístků či polníčku
    • 50g parmazánu nebo pecorina, na hobliny
    • čerstvé pečivo k podávání – například tmavá (cereální) bageta nebo žitný chléb

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Dýni nakrájejte nejprve na 1,5cm silné plátky a pak na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokropte olivovým olejem, posypte rozmarýnem a promíchejte. Pečte 30–35 minut, dozlatova a aby změkla. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát.

2 Zatímco se dýně peče, uvařte čočku mírně al dente podle návodu na obalu (trvá to okolo půl hodiny). Sceďte a propláchněte studenou vodou, nechte okapat.

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni, vsypte cibuli a opékejte ji 5 minut doměkka, často míchejte. Přidejte čočku a 1 lžíci octa. Jemně protřeste, aby se vše promísilo. Osolte a opepřete podle chuti. Odstavte a nechte mírně zchladnout.

4 Ochucenou čočku opatrně promíchejte s dýní a rukolou a špenátem/polníčkem. Prošlehejte zbývající 1 lžíci oleje s 1 lžící octa. Zálivkou pokropte salát. Rozdělte na talíře, podávejte s parmazánem. Doplňte pečivem podle chuti.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Červenočočkový dhal s cizrnou

Špagety s čočkovou omáčkou a měkkým sýrem

Polévka s bílými fazolemi, špenátem a strouháním

Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

40 skvělých salátů

Přidat komentář