Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny s cizrnou (pasta e ceci)
Těstoviny s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny s cizrnou (pasta e ceci)

4.1/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné 3-4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3979 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 541 g
Tuky 123 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luštěniny a sacharidy, to je kombinace typická pro všechny skromné kuchyně. V Itálii se vaří pasta e ceci, tedy těstoviny s cizrnou. Syté, výživné a lahodné!

Suroviny

cizrna 250 g
namočená přes noc
olivový olej 4 PL
petrželka 2 snítky
kudrnka nebo hladkolistá plus trochu na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
zmáčknuté plochou stranou nože
rozmarýn 2 snítky
chilli 1 ČL
vločky, lze vynechat
těstoviny 225 g
malých tvarů
nebo sýru Gran Moravia, nastrouhaného najemno

Postup

1

Namočenou cizrnu propláchněte v sítu pod tekoucí studenou vodou. Pak v hrnci zalijte čerstvou vodou, měla by sahat asi 5cm nad cizrnu. Přidejte 1 lžičku oleje, bobkový list a případně petrželku. Přiveďte k varu, pak ztlumte oheň a zvolna vařte. Jakmile cizrna začne měknout, vsypte 1 lžičku soli a vařte do úplného změknutí, aby byla cizrna krémová. Podle potřeby přilévejte během vaření vodu tak, aby cizrna byla vždy ponořená.

2

Když už je cizrna měkká, slijte ji, ale tekutinu uchovejte, koření a bylinky vyhoďte. Rozehřejte v hrnci zbytek olivového oleje. Přidejte česnek, rozmarýn a chilli vločky a zvolna restujte v oleji. Jakmile česnek zezlátne, vyjměte jej a přidejte rajčatový protlak, rozmíchejte a opékejte (pozor, bude to prskat). Pak vsypte zhruba polovinu cizrny a trochu vody, v níž se vařila. Rozšťouchejte nebo rozmixujte na hrubší pastu.

3

Vsypte zbytek cizrny, vlijte cca 710ml tekutiny z vaření cizrny a vsypte těstoviny. Vařte a míchejte, dokud nejsou těstoviny na skus. Podle potřeby můžete během vaření dolít vodu.

4

Posypte sýrem, opepřete a na talíři posypte petrželkou, chcete-li.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč