Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trhací chleba se šalvějí, tyrolským špekem a pečeným česnekem

Náš tip? Chleba stvořený ke sdílení, jehož jediným problémem je, že se o něj nebudete vůbec chtít dělit...

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT40M
Pečení 0:40
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 250 ml mléka
    • 50 g másla + navíc na vytření formy
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 2 lžičky sušeného droždí
    • 485 g hladké mouky + navíc na podsypání
    • 1/2 lžičky mořské soli
    • 2 vejce
    • rostlinný olej na vytření mísy
    • 250 g tyrolského špeku, nakrájeného na nudličky
    • 12 stroužků česneku se slupkou
    • 1 svazek šalvěje, rozebraný na lístky
    • 125 ml extra panenského oleje
    • 150 g sýra fontina (můžete použít i ementál, gruyère nebo provolone), strouhaného nahrubo
    • 65 g sušených brusinek
    • 70 g sekaných pistácií

Příprava jídla

1 Polovinu mléka nalijte do rendlíku a zahřejte k varu. Stáhněte z plotny, přidejte máslo a cukr a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte zbylé mléko a na 5 minut odložte stranou. Přidejte droždí, zamíchejte a zase na 5 minut (nebo dokud se na povrchu nevytvoří pěna) odložte stranou.

2 Mouku, sůl, vejce a kvasnicovou směs dejte do mísy robotu a pomocí hákového nástavce hněťte 5 minut, nebo dokud těsto nebude krásně hladké. Těsto přemístěte do mísy lehce vytřené olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut.

3 Troubu vyhřejte na 200°C. Tyrolský špek a česnek rozložte na velký plech a pečte 10–12 minut, nebo dokud není špek vypečený dokřupava. Špek prozatím odložte stranou, česnek nechte lehce zchladnout, potom oloupejte a společně se šalvějí – trochu lístků si nechte stranou na ozdobení – a 80ml panenského oleje rozmixujte na pastu.

4 Těsto rozdělte na poloviny. Polovinu těsta rozválejte na ploše poprášené moukou na dlouhý pruh o rozměrech cca 15x35cm. Potřete ho polovinou česnekové pasty, posypte polovinou špeku, sýra, brusinek a pistácií a co nejpevněji zaviňte směrem od jedné delší strany ke druhé. Vzniklou roládu nakrájejte na 16 koleček a ta naskládejte do máslem vymazané formy (o průměru 24cm) nebo pekáčku. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut. Vyhřejte troubu na 180°C.

5 Odstraňte fólii, vykynutý trhací chleba rovnoměrně polijte zbylým olivovým olejem a pečte dozlatova asi 30–35 minut. Posypte lístky šalvěje na ozdobení a pečte ještě 5 minut, aby byla šalvěj křupavá.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gimlet s celerem

Kroužky s ančovičkami a piniovými oříšky

Rolky z ředkve daikon

Bramborovo-zelné střapatky s uzeným pstruhem

Batátové crostini s modrým sýrem

Pomalu pečená hovězí žebra

Salát z červeného zelí

Pomazánka z červené řepy

Mrkvová pomazánka

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Sticky toffee pudding

Přidat komentář