Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohová štóla s brusinkami

Štóla se na rozdíl od vánočky peče s předstihem, aby se stihla rozležet. Tuhle však můžete jíst okamžitě; i bez rozležení je krásně vláčná. Upečte ji rodině k snídani, aby vám nechodili tajně mlsat cukroví. My ji máme třeba nejraději rozpečenou v toustovači a pocukrovanou a s kakaem!

Vydání: 2016/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 štóla
Doba přípravy: Do 30 minut
+ macerování a kynutí
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 100g měkkých sušených brusinek, propláchnutých
    • 100g lískových oříšků
    • 100g směsi sušeného a kandovaného ovoce (sušené meruňky, rozinky, kandovaná citrusová kůra...), sušené ovoce propláchnuté
    • 80ml třešňovice nebo jiné ovocné pálenky
    • 125ml mléka, vlažného
    • 20g tekutého medu
    • 35g čerstvého droždí
    • 1 pomeranč
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 100g krupicového cukru + další na poprášeni
    • 150g měkkého tučného tvarohu (v alobalu)
    • špetka soli
    • 500g hladké mouky
    • 375g másla, změklého
    • moučkový cukr na poprášení 

Příprava jídla

1 Smíchejte brusinky, oříšky a směs kandovaného ovoce, zalijte pálenkou, přiklopte a nechte přes noc v chladničce macerovat.

2 Smíchejte mléko, med a rozdrobené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až kvásek vzejde. Z pomeranče nastrouhejte oranžovou část kůry.

3 V míse smíchejte vanilkový extrakt, nastrouhanou pomerančovou kůru, krupicový cukr, tvaroh a špetku soli. Přimíchejte vzešlý kvásek a pak mouku a 125g másla. Všechno dobře propracujte na vláčné těsto a pak je nechte zakryté čistou utěrkou kynout na teplém místě 30 minut.

4 Troubu předehřejte na 175° C. Do těsta vmíchejte ovoce naložené do pálenky. Vytvořte z těsta silnou podlouhlou placku a přeložte ji z delší strany směrem do středu do typického tvaru štoly.

5 Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 1 hodinu dozlatova. Na dokončení rozpusťte 250g másla a promíchejte s trochou cukru. Upečenou štólu potřete máslem a obalte v moučkovém cukru. Proces ještě dvakrát opakujte.

6 Štólu uchovejte zabalenou do alobalu. Můžete ji připravit předem a nechat ně- kolik týdnů rozležet, ale klidně ji můžete konzumovat hned. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny zapečené se směsí sýrů

Kroupová polévka se slaninou a žampiony

Kořeněný tažín

Bulgurový tabbouleh s kadeřávkem

Jablečný punč s proseccem

34 úžasných vánočních sladkostí

reklama

Přidat komentář