Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční krůta podle Jamieho Olivera

Vánoční krůta podle Jamieho Olivera

Hodnocení receptu
4.5/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3403 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 422 g
Tuky 151 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I přes složitý popis trvá celá příprava cca. 45 minut, pečení pak na každý 1 kg krůty cca. 35 minut.

Suroviny

krůta 1 ks
mrkev 2 ks
řapíkatý celer 2 řapíky
česnek 1 palice
šalvěj 1 svazek
brusinkový džem 4 PL
sůl
olivový olej
mouka 2 PL
Na ochucené máslo:
kůra
máslo 125 ml
Na nádivku
šalvěj ½ svazku
sůl
pepř
strouhanka 250 g
sušené brusinky 1 hrst

Postup

1

Příprava nádivky (nejlépe den předem, ale dá se to zvládnout i během příprav): Do pánvičky vhodíme na mírný plamen nakrájenou červenou cibuli na trochu olivového oleje, osolíme a opepříme. Cibulku takhle připravujeme 10 minut. Přidáme šalvěj a ještě chviličku smažíme. Necháme odstát, aby vše vychladlo.

2

Mezitím si nameleme maso a pak k němu přimícháme strouhanky společně se sušeným ovocem. Pořádně prohněteme, aby vznikla vhodná hmota pro nádivku. Na závěr přidáme hotovou cibuli se šalvějí a znovu prohněteme.

3

Do dostatečně velkého pekáčku nebo mísy vložíme nahrubo očištěnou zeleninu, mrkev, jen rozpůlenou, palici česneku také jen napůl, oloupanou cibuli na kousky, na větší kusy nakrájený celer. Přilijte lehce vody.

4

Ochucené máslo: Do mísy dejte změklé máslo, sůl, pepř, nastrouhanou kúru z klementinky (mandarinky) a citronu. Vše dobře promíchat.

5

Krůtu osolte potřete olivovým olejem po celém okraji. Po kůží si vytvořte velkou kapsu, do které vložíte ochucené máslo a poté také lístky šalvěje.

6

Do krůty vložte hotovou nádivku (nezaplňujte celý prostor, pokryjte cca 1/2 spodní části dutiny). Obalte stehna zcela alobalem (lehce si jej potřete oliv. olejem, aby vám šel od masa). Položte krůtu na připravený zeleninový podklad a dejte do trouby vyhřáté na maximum. PO cca. 35 minutách stáhněte na 190 stupňů.

7

Jakmile krůta vypadá, že je hotová, sundejte ještě alobal a dopečte.

8

Krůtu vyndejte, přendejte bokem a pekáč tak jak je dejte na rozehřátou plotnu. Odeberte 3-4 lžíce tuku, pak vmíchejte mouku a dobře rozmíchejte. Přidejte brusinkový džem. Vezměte mačkadlo a vše pořádně promačkejte. Pokud je vzniklá omáčka moc hustá zřeďte vývarem (stačí i vodou). Jakmile se vám omáčka zamlouvá přeceďte.

9

Naporcujte krůtu i nádivku, servírujte polité vzniklou omáčkou s pečenými brambory. My k tomu měli bramborový salát, výsledek byl vynikající, dobrou chuť.

Foto: Pexels.com

 
Autor: reminx

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč