OBCHOD

Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Jednoduchá chuť omáčky a skvělé jemné maso... Vlastně na tom nic není, ale chutná to absolutně skvěle! Ze všeho nejdřív dejte vařit hovězí jazyk, abyste získali vývar potřebný pro přípravu mandlové omáčky. Jazyk a omáčku doplňte barevnou rýží. 

Vydání: 2016/1
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 2:30
Maso

Ingredience

    • 800g hovězího jazyka
    • 2 lžíce soli
    • 1 cibule

    NA RÝŽI

    • 200g dlouhozrnné rýže
    • 1 lžička másla
    • 1/4 cibule, nadrobno
    • 1 stroužek česneku, oloupaný
    • 1/2 mrkve, na malé kostičky
    • 40g fazolových lusků, na špalíčky
    • 40g zelené papriky, na proužky
    • 40g hrášku
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky
    • 2 lžičky soli 

    MANDLOVÁ OMÁČKA

    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 280g rajčat, malých v celku, větších překrojených na poloviny
    • 60g cibule, na půlky
    • 1 stroužek česneku, v celku
    • 2 chilli papričky guajillo
    • 2cm svitek skořice
    • 100g neloupaných mandlí
    • 2 plátky bagety
    • 720ml vývaru z jazyka + další na případné podlévání
    • sůl

    NA OZDOBENÍ

    • řeřicha nebo mikrobylinky 

Příprava jídla

1 Jazyk vložte do hrnce se zhruba 2,5 litry studené vody, přidejte sůl a cibuli a pomalu odkryté vařte doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny. Pak jazyk vyjměte, vložte do studené vody a oloupejte. Vývar uchovejte a použijte na omáčku.

2 Rýži propláchněte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět a změknout cibuli a celý česnek, poté vsypte rýži a za stálého míchání ji též nechte zesklovatět. Vsypte mrkev, fazolky a krátce orestujte, přidejte hrášek, papriku a petrželku, přilijte 0,5 litru vroucí vody, osolte, zmírněte plamen, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit doměkka. 

MANDLOVÁ OMÁČKA

1 V pánvi rozpalte část oleje a opečte na něm rajčata, česnek a cibuli (důkladně a ze všech stran). Zeleninu pak vyjměte a v pánvi opečte papričky, stačí je jen nechat nafouknout.

2 Z papriček odkrojte stopky a odstraňte semínka. V uvolněné pánvi orestujte ještě skořici, mandle a bagetu. Vraťte všechny suroviny do pánve, přilijte část vývaru a nechte 15 minut stát.

3 Obsah pánve přemístěte do mixéru a rozmixujte na hladký krém.

4 V rendlíku rozpalte olej, vlijte na něj krém a krátce orestujte, přilijte zbylý vývar, promíchejte, ztlumte a nechte 30 minut zvolna vařit. Občas zamíchejte.

5 „Vývar průběžně dolévejte a omáčku ochutnávejte, uvidíte, jak se postupně mírní počáteční palčivost,“ radí Alondra. 

6 Jazyk prohřejte na páře, nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přelijte omáčkou, ozdobte mikrobylinkami nebo řeřichou a podávejte s rýží. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sopa de tortilla

Kuře s omáčkou mole a červenou rýží

Guacamole

Ceviche z bělomasé ryby

Přidat komentář