
Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží
Jednoduchá chuť omáčky a skvělé jemné maso... Vlastně na tom nic není, ale chutná to absolutně skvěle! Ze všeho nejdřív dejte vařit hovězí jazyk, abyste získali vývar potřebný pro přípravu mandlové omáčky. Jazyk a omáčku doplňte barevnou rýží.
Ingredience
- 800g hovězího jazyka
- 2 lžíce soli
- 1 cibule
- 200g dlouhozrnné rýže
- 1 lžička másla
- 1/4 cibule, nadrobno
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- 1/2 mrkve, na malé kostičky
- 40g fazolových lusků, na špalíčky
- 40g zelené papriky, na proužky
- 40g hrášku
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 280g rajčat, malých v celku, větších překrojených na poloviny
- 60g cibule, na půlky
- 1 stroužek česneku, v celku
- 2 chilli papričky guajillo
- 2cm svitek skořice
- 100g neloupaných mandlí
- 2 plátky bagety
- 720ml vývaru z jazyka + další na případné podlévání
- sůl
- řeřicha nebo mikrobylinky
NA RÝŽI
MANDLOVÁ OMÁČKA
NA OZDOBENÍ
Příprava jídla
1 Jazyk vložte do hrnce se zhruba 2,5 litry studené vody, přidejte sůl a cibuli a pomalu odkryté vařte doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny. Pak jazyk vyjměte, vložte do studené vody a oloupejte. Vývar uchovejte a použijte na omáčku.
2 Rýži propláchněte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět a změknout cibuli a celý česnek, poté vsypte rýži a za stálého míchání ji též nechte zesklovatět. Vsypte mrkev, fazolky a krátce orestujte, přidejte hrášek, papriku a petrželku, přilijte 0,5 litru vroucí vody, osolte, zmírněte plamen, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit doměkka.
MANDLOVÁ OMÁČKA
1 V pánvi rozpalte část oleje a opečte na něm rajčata, česnek a cibuli (důkladně a ze všech stran). Zeleninu pak vyjměte a v pánvi opečte papričky, stačí je jen nechat nafouknout.
2 Z papriček odkrojte stopky a odstraňte semínka. V uvolněné pánvi orestujte ještě skořici, mandle a bagetu. Vraťte všechny suroviny do pánve, přilijte část vývaru a nechte 15 minut stát.
3 Obsah pánve přemístěte do mixéru a rozmixujte na hladký krém.
4 V rendlíku rozpalte olej, vlijte na něj krém a krátce orestujte, přilijte zbylý vývar, promíchejte, ztlumte a nechte 30 minut zvolna vařit. Občas zamíchejte.
5 „Vývar průběžně dolévejte a omáčku ochutnávejte, uvidíte, jak se postupně mírní počáteční palčivost,“ radí Alondra.
6 Jazyk prohřejte na páře, nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přelijte omáčkou, ozdobte mikrobylinkami nebo řeřichou a podávejte s rýží.
Přidat komentář