OBCHOD

Vepřové v mrkvi

Máte za to, že byste s ním doma moc nezabodovali? Když koupíte dobré maso a budete-li se řídit naším návodem, zaručeně se zasadíte o napravení pošramocené pověsti vepřového s mrkví.

Vydání: 2016/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Dušení 1:00
Maso

Ingredience

    • 1kg vepřové plece, na kostky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 100g másla
    • 1-2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 1 litr hovězího vývaru nebo vody
    • 30g hladké mouky
    • 500g mrkve, na špalíky nebo na kolečka
    • špetka muškátového květu
    • špetka krupicovéhé cukru (je-li třeba)
    • vařené brambory s máslem a pažitkou k podávání

Příprava jídla

1 Kostky masa osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte lžíci oleje a opékejte na něm maso dozlatova ze všech stran (pokud je masa víc, než se vejde na dno, rozdělte ho do více dávek). Opečené maso vyjměte a odložte. 

2 Do uvolněného hrnce přidejte 50g másla a opečte na něm cibuli do světle zlatavé barvy; trvá to asi 6 minut. Přidejte odložené kostky masa a zalijte částí vývaru nebo vodou tak, aby bylo maso jen částečně ponořené, a přiklopené duste doměkka asi hodinu. Podle potřeby během dušení maso podlévejte vývarem nebo vodou. 

3 Mezitím připravte jíšku: na 30g másla nechte zpěnit mouku a míchejte asi minutu. Odstavte a nechte zchladnout.

4 Když je maso téměř měkké (asi 15 minut před koncem dušení), přisypte do hrnce nakrájenou mrkev, okořeňte muškátovým květem, přidejte jíšku, rozmíchejte ji a případně zřeďte zbylým vývarem nebo vodou.

5 Hotové jídlo dosolte podle chuti, případně chuť dotáhněte špetkou cukru, pokud je to třeba. Vypněte plotýnku a v hrnci rozmíchejte zbylý kousek studeného másla pro zjemnění chuti. Podávejte s vařenými bramborami posypanými nasekanou pažitkou a omaštěnými máslem. 

Nahlásit chybu v receptu
reklama

Přidat komentář