Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zalévaný kokosovo-karamelový moučník
Zalévaný kokosovo-karamelový moučník
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Zalévaný kokosovo-karamelový moučník

4.4/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4524 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 572 g
Tuky 204 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pod moučníkem posypaným kokosem se v troubě vytvoří karamelová omáčka ochucená vanilkou. Nelekejte se množství tekutiny nalité na těsto, po upečení z ní zbyde na dně tolik husté omáčky, kolik je potřeba. Aby se nevsákla do moučníku, nenechávejte ho příliš dlouho stát.

Suroviny

máslo 100 g
rozpuštěné + trocha na vymazání
vejce 3 ks
sůl ¼ ČL
třtinový cukr muscovado tmavý 75 g
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
kokos plátky 50 g
30–31 %, k podávání
Na omáčku
voda 400 ml
právě vroucí
třtinový cukr muscovado tmavý 250 g
škrob 1 PL
kukuřičný
zlatý sirup 4 PL
viz Něco navíc
vanilkový extrakt 2 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Pečicí nádobu o objemu 2 litry (o rozměrech cca 30x20cm) vymažte máslem.

2

Ve džbánku prošlehejte rozpuštěné máslo, vejce, sůl a kokosové mléko. Do velké mísy nasypte cukr, mouku, strouhaný kokos a kypřicí prášek. Promíchejte, pak zalijte obsahem džbánku a vymíchejte hladké těsto. Nalijte je do připravené nádoby a stěrkou či lžící vyškrabte zbytky. Povrch těsta uhlaďte.

3

Na omáčku odměřte 400 ml právě vroucí vody. V míse promíchejte cukr se škrobem, vlijte odměřenou vodu, zlatý sirup a vanilkový extrakt a rychle promíchejte. Směsí přelijte těsto v pečicí nádobě a posypte kokosovými plátky.

4

Nádobu vložte na mřížku doprostřed trouby a pečte 35–40 minut, aby povrch zkřupavěl a zpevnil – moučník by měl plavat na bublající karamelové omáčce. Nechte stát 10 minut, aby se omáčka usadila, pak podávejte lžící, doplněné smetanou podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Zlatý sirup je tradiční anglický výrobek, jedná se o hustou jantarově zbarvenou variantu invertovaného cukrového sirupu. Koupit se dá na www.candy-store.cz. Máme pro vás i recept na domácí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč