Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapékané kotlety se smetanou a houbami

Skvělé jídlo i pro sváteční příležitosti, jehož příprava nevyžaduje skoro žádný čas ani kuchařskou zdatnost. Suroviny prostě navrstvíte do pekáče, ten strčíte do trouby a za hodinu jíte.

Vydání: 2014/7
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
Pečení 0:50
Maso Česká

Ingredience

    • 750 g středních brambor, dobře omytých a nakrájených na silné plátky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 střední cibule, na plátky
    • 6 velkých pevných lesních hub (nejlépe hřiby), na silnější plátky
    • 6 snítek tymiánu
    • 4 vepřové kotlety, jemně naklepané
    • 200 ml smetany na vaření 12%
    • 4 lžíce nahrubo nastrouhaného sýra gouda

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Do hlubšího pekáčku s víkem vyskládejte plátky brambor, jednotlivé vrstvy osolte a opepřete. Dál navršte kolečka cibule, osolte a opepřete, potom rozprostřete houby, snítky tymiánu a nakonec položte osolené a opepřené kotlety. Pekáček zalijte smetanou, přikryjte a dejte péct do rozehřáté trouby na asi 45 minut.

2 Když jsou brambory skoro měkké, zvyšte mírně teplotu a pekáček odkryjte, aby maso zezlátlo. Asi 5 minut před vytažením posypte povrch sýrem a nechte ho zapéct dozlatova.

NĚCO NAVÍC

Nejlepší samozřejmě je použít houby čerstvé právě přinesené z lesa, lesní houby však můžete klidně nahradit i žampiony – kupte ale pevné a tvrdé, aby při pečení držely tvar.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Pro tento pokrm jsem zvolil variantu, kdy budeme servírovat červená vína. Já osobně piji v létě červená vína méně než v zimě, ale naučil jsem se z Alsaska, že i červené víno, které je lehce vychlazené, může v létě příjemně osvěžit. Když víno zkombinujeme s dobrým jídlem, co víc si přát.

Červená vína můžete buď lehce vychladit na 10–12 °C, pak bych volil mladší a lehčí víno. Nebo je podávat při klasické teplotě okolo 16 °C, ale pak bych volil spíše starší plnější červená vína. Z odrůd určitě vyzkoušejte André nebo Frankovku ze znojemské podoblasti z okolí Dolních Kounic, kde obě odrůdy dosahují výjimečné kvality. U lehčího červeného vína můžete vybírat z ročníků 2014. Z kvality jakostního vína u vyzrálejších červených vín bych šel do ročníků 2013 a starších a kvality vína pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí stehna s rajčaty a mascarpone

Kynuté knedlíky s borůvkami

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Květáková polévka se sýrovými nočky

Salát ‚s teplou vložkou‘

Pečená letní zelenina s cizrnou

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Prázdninová hitparáda: TOP 10 letních jídel

reklama

Přidat komentář