
Zapékané kotlety se smetanou a houbami
Skvělé jídlo i pro sváteční příležitosti, jehož příprava nevyžaduje skoro žádný čas ani kuchařskou zdatnost. Suroviny prostě navrstvíte do pekáče, ten strčíte do trouby a za hodinu jíte.
Ingredience
- 750 g středních brambor, dobře omytých a nakrájených na silné plátky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 střední cibule, na plátky
- 6 velkých pevných lesních hub (nejlépe hřiby), na silnější plátky
- 6 snítek tymiánu
- 4 vepřové kotlety, jemně naklepané
- 200 ml smetany na vaření 12%
- 4 lžíce nahrubo nastrouhaného sýra gouda
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 170 °C. Do hlubšího pekáčku s víkem vyskládejte plátky brambor, jednotlivé vrstvy osolte a opepřete. Dál navršte kolečka cibule, osolte a opepřete, potom rozprostřete houby, snítky tymiánu a nakonec položte osolené a opepřené kotlety. Pekáček zalijte smetanou, přikryjte a dejte péct do rozehřáté trouby na asi 45 minut.
2 Když jsou brambory skoro měkké, zvyšte mírně teplotu a pekáček odkryjte, aby maso zezlátlo. Asi 5 minut před vytažením posypte povrch sýrem a nechte ho zapéct dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Nejlepší samozřejmě je použít houby čerstvé právě přinesené z lesa, lesní houby však můžete klidně nahradit i žampiony – kupte ale pevné a tvrdé, aby při pečení držely tvar.
Přidat komentář