Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapékané těstoviny

Geniální recept, do kterého schováte zbylé kousky sýrů, brokolici, která už není v nejlepší kondici, maso či den staré pečivo... A přitom si báječně pochutnáte!

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Pečení 0:25
Těstoviny

Ingredience

    • 300-400g kolínek nebo jiných krátkých těstovin
    • 200g brokolice, rozebrané na růžičky
    • 50ml olivového oleje nebo 2 lžíce másla + na vymazání mísy
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 50g hladké mouky
    • 550ml mléka
    • 100g špenátu či jiného zeleného lupení
    • 60g čedaru nebo jiného polotvrdého sýra, strouhaného
    • 60g gruyèru či ementálu, strouhaného
    • cca 200–250g obraného pečeného či vařeného kuřecího masa, na kousky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 houska nebo rohlík či cca 2 plátky toustového chleba
    • listový či míchaný čerstvý zeleninový salát k podávání

Příprava jídla

1 Těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě, aby byly al dente. Na poslední 2–3 minuty k nim přidejte brokolici. Sceďte, propláchněte studenou vodou a odložte pod navlhčenou utěrku.

2 Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím v rendlíku rozehřejte na středním ohni olej či máslo a opékejte na něm cibuli zvolna doměkka (asi 10 minut). Vsypte mouku, mírně zesilte oheň a opékejte a míchejte 2–3 minuty, až mouka zezlátne a rozvoní se. Pak zmírněte oheň a pomalu přilévejte mléko za stálého šlehání balonovou či pružinovou metlou. Potom znovu zesilte oheň na střední a míchejte či šlehejte, až směs zhoustne a mírně se provaří (asi 5–10 minut). Vsypte špenát (z mraženého dobře vymačkejte vodu) a polovinu strouhaných sýrů. Míchejte, až se sýry rozpustí.

3 Připravenou omáčku promíchejte s těstovinami s brokolicí a kuřecím masem, podle chuti osolte a opepřete. Nalijte do větší zapékací mísy vymazané tukem. Pečivo rozmixujte na strouhanku, smíchejte ji se zbývajícím sýrem a směsí posypte povrch pekáče. Pečte 20–25 minut, až vršek zezlátne a omáčka bude bublat. Podávejte se salátem s výraznou zálivkou podle chuti. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mrkvová polévka s červenou čočkou a medvědím pestem

Opékané nudle soba

Kuřecí křidýlka na thajský způsob

Pikantní losos s harissou a kuskusem

Přidat komentář