Místo vepřového si v létě udělejte tenhle výborný zeleninový řízek.
Suroviny
zelenina
400
g
kedlubny, mrkev, špenát, květák apod.
máslo
50
g
50 g
mléko
250
ml
muškátový květ
1
špetka
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vejce
2
ks
(jedno na obalení)
strouhanka
olej
na smažení
vařené, maštěné
tatarská omáčka
na podávání
Postup
1
Zeleninu uvařte v osolené vodě doměkka a umelte najemno. (Pokud chcete, aby víc vynikla struktura zeleniny, umelte naopak nahrubo.) V kastrolu na másle zpěňte mouku a za stálého míchání do jíšky přidávejte mléko.
2
Okořeňte muškátem, osolte, opepřete a míchejte, dokud bešamel nezhoustne. Přimíchejte zeleninu, sejměte z ohně. Po částečném prochladnutí vmíchejte vejce a v chladničce nechte vystydnout.
3
Potom ze ztuhlé hmoty tvořte placičky a obalte je ve vejcích a strouhance. Smažte v rozpáleném oleji a podávejte s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20 jídel, která děti milují(21 receptů)
- Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!(30 receptů)
- Jak doplnit vlákninu a oživit jídelníček? Naučte se různé druhy zeleninových placek(14 receptů)