Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžový pudink

V mléce vařená kulatá rýže je v mnoha kuchyních typickým dezertem. Neobyčejný půvab jí dodají i ‚sladká‘ koření a křupavá cukrová krusta.

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Vaření 0:25
Zmrzlina

Ingredience

    • 200 g kulatozrnné rýže
    • 50 g másla
    • 500–700 ml mléka (podle druhu rýže – každá má jinou savost)
    • několik tobolek kardamomu či
    • hvězdiček badyánu, kousek celé skořice
    • 80 g rozinek, nejlépe žlutých
    • 100 g přírodního cukru
    • máslo na vymazání formiček

Příprava jídla

1. Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku –, nechte okapat a vysušit. V hrnci rozehřejte máslo a rýži na něm osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila rozpuštěným tukem. Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko).

2. Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.

Kardamom
Jeho tobolky jsou od pohledu podobné pistáciovým oříškům, jde o však o plody rostliny Elettaria cardamomum, která se podobá zázvoru. Zvlášť oblíbený je v Indii a arabských zemích; často se přidává do dezertů, zmrzlin, kávy. Svou kafrovitou vůní však ozvláštňuje i likéry a uzeniny. Prodává se i vyloupaný, bělený a mletý.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Indické hody

Indické hody

Slepice na paprice

Vepřová pečínka

Zapečené brambory se špenátem a bešamelem

Skořicová buchta s čokoládou a oříšky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Právě jsem se zamilovala do badyánu...netušila jsem, že může dát jídlu tak zajímavou chuť!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.40

Přidat komentář