Kulajda

Je dost vydatná na to, abyste si ji mohli dát i jako samostatný chod – třeba k večeři. Nejlépe chutná s liškami, ale klidně použijte i hříbky.
Vydání: 2006/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.955555
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    • 2 hrsti sušených hub
    • sůl
    • špetka kmínu
    • 4 brambory, oloupané a nakrájené
    • na kostičky
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 100 ml zakysané smetany
    • kopr podle chuti
    • 1 vejce
    • ocet na dochucení (nemusí být)

Příprava jídla

1.  Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.

2.  Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.

Správná kulajda 
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.

Další recept na kulajdu naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/06, str.53
Obrazek uzivatele
Super, že jste uvedla v kterém čísle je recept, to mi moc chybí!
Obrazek uzivatele
Když se tam dá ještě kopr a vejce, je to podle mě koprovka s houbama a ne kulajda. Tu dělám jen houby, brambory, zakys smetana a zahuštěné a je to dokonalé i takhle jednoduše.
Obrazek uzivatele
U nás se Kulajda nikdy nevařila, dělávali jsme jen klasickou houbovku. Takže nevím, jaké verze je "ta správná" ale tento recept byl s čerstvým koprem naprosto vynikající.
Obrazek uzivatele
Tenhle recept stojí opravdu za to. Je výborná.

Přidat komentář