Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

Zaručujeme, že po téhle elegantní verzi americké klasiky se hned zapráší

Autor:
Hodnocení:
124 (hlasy)
Počet porcí: 8-10 porcí
Doba přípravy: Do hodiny
Chlazení: nejméně 3 hodiny
PT1H
Příprava 1:00

Ingredience

    • 100–150 g máslových sušenek
    • 60 g rozpuštěného másla
    • 250 g plnotučného měkkého tvarohu nebo žervé
    • 400 g bílé čokolády
    • 285 ml smetany ke šlehání
    • 250 g mascarpone


    Na borůvkovou omáčku

     

    • 280 g borůvek (i mražených)
    • 50 g přírodního krupicového cukru
    • 1 lžíce citronové šťávy

     

Příprava jídla

1.  Sušenky nalámejte do nádoby robota a rozmixujte na drobky. Komínkem ve víku nádoby vlijte máslo a znovu promixujte. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm vyložte kolečkem pečicího papíru a přeneste na něj vláčnou hmotu z drobků. Obrácenou lžící ji rozetřete a uhlaďte do stejnoměrné výšky. Formu dejte do chladničky až do doby, kdy začnete chystat náplň. Tvaroh vložte do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjte cípy utěrky a zatižte čistým kamenem nebo konzervou. Zavěste nad nádobu nebo dřez a nechte odkapat přebytečnou vodu – asi za půl hodiny prokape, nebo se vsákne do utěrky.

2.  Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Dvakrát třikrát zamíchejte a pak ji nechte trochu vychladnout.

3.  Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte v misce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka. Vlijte na sušenkový základ a dejte do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.

4.  Zatímco se cheesecake chladí, připravte si omáčku. Polovinu borůvek rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou a pak protřete sítem, aby směs byla hladká.

5.  Před podáváním odepněte stěny formy, cheesecake sejměte ze dna a nakrájejte na řezy. Podávejte přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylými borůvkami.

Jak na tmavou verzi z obálky
Postupujte úplně stejně, jen bílou čokoládu nahraďte tmavou. Cheesecake na závěr polijte čokoládovou omáčkou – zahřejte k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpusťte v ní 100 g tmavé čokolády. Nechte ji zchladnout a pak polijte koláč. Ozdobte borůvkami.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Piňa colada minicheesecaky

30x neodolatelné borůvky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept je vynikající, korpus super, lahodný. Víc mi zachutnal bílý. Mascarpone jsem nahradila polotučným tvarohom.Opravdu rychlý a luxusní dezert na oslavu.
Obrazek uzivatele
Toto je kolacik, ktoreho u nas nie je nikdy dost! Robila som obe verzie, lebo mam este nejake ine recepty na cheescake, ale tento je ten naozaj najlepsi, a tak tento rok nahradi vianocnu tortu!
Obrazek uzivatele
Pro naši rodinu byl příliš sladký. Jinak ale chutná výborně.
Obrazek uzivatele
"toto je najlepsi cheesecake aky som kedy jedla"....tak tuto vetu som pocula asi 1000x ked som tento cheesecake urobila kolegyni na oslavu narodenin....dakujem za skvely recept vdaka ktoremu som potesila vela ludi
Obrazek uzivatele
Dělala jsem verzi tmavou, místo tmavé mléčné čokolády jsem dala hořkou. Výsledek nebyl tak šíleně sladký a všem moc chutnalo.
Obrazek uzivatele
Dort byl moc dobrý,jen jsem použila jen 350 g čokolády aby to nebylo tak sladké. Sušenkový základ jsem udělala z bebe maslových plus tmavých karamelizovaných sušenek a potom jsem ho chvíli zapekla v troubě. Navrch celého dortu jsem dala rozvařené jahody které jsem zahustila jahodovým pudinkem rozmichaným ve studené vodě a dochutila citronovou štávou kůrou a vanilkovým cukrem,do tohohle jsem vmáčkla čerstvé jahody a celé to pokapala čokoladou na varení rozpuštěnou s trochou smetany na šlehaní co mi zbyla z dortu a pak ještě na chvíli do ledničky.
Obrazek uzivatele
Tento dort je neuvěřitelně jednoduchý. Hodí se pro začátečníky! A chuťově je vynikající. Lze, ale ubrat čokolády. Je pak méně sladký....
Obrazek uzivatele
Dort je výjimečný, jen musím použít alespoň 200g sušenek..
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.13
Obrazek uzivatele
je moc dobrý, akorát jsem dala jen polovinu čokolády a i tak byl hodně sladký a na korpus jsem použila víc sušenek, cca 200g a víc másla
Obrazek uzivatele
Místo borůvek jsem použila jahody, v době, kdy jsem ho dělala, neměly ještě moc chuť a byly spíš kyselé, ale díky náplni, která je dost sladká, se chuť krásně vyrovnala :-)
Obrazek uzivatele
Čistě bílá verze mi také přišla přesládlá. Proto tento báječný dort dělám na poloviny, takže polovinu krému (spodní vrstvu) míchám s hořkou čokoládou- nejllépe 75% kakaa, a druhou polovinu s bílou čokoládou. Jinak je to báječný recept s nímž neustále slavím úspěchy!
Obrazek uzivatele
Dělala jsem elegantnější verzi podle Jany a dala jsem polovinu cukru. Jednotlivé kousky jsem servírovala polité zakys. smetanou smíchanou s van. cukrem a jahody rozmixované s trochou cukru. Jenom se zaprášilo. Doporučuji.
Obrazek uzivatele
Tento recept je neuvěřitelně jednoduchý a neuvěřitelně dobrý. Na korpus ale nepoužívám máslo (sušenky ho v sobě mají sami o sobě) a na změkčení používám přiměřené množství horké vody. Výsledek je pak daleko lepší a vláčnější a sušenky se lépe spojí. Pro dodání šmrncovnější chutě občas do těsta používám i trochu likéru nebo alkoholu. Kazdopdádně tento cheesecake je můj nejoblíbenější. Doporučuji
Obrazek uzivatele
zákusek je opravdu vynikající...místo borůvek jsem uělala omáčku z jahod a všem moc chtunalo...jen ten korpus sušenskovy býl takový tuhší, asi ho mohlo být méně...
Obrazek uzivatele
Jednoduchý recept s úchvatným výsledkem.
Obrazek uzivatele
opravdu skvělý recept! fígl s čokoládou je super :) také jsem upravovala, místo mascarpone jsem použila tvaroh, jak už tu někdo zmínil, a do sušenek jsem nedala máslo, ale trochu jogurtu, vynikající, děkuji! :)
Obrazek uzivatele
vynikající dezert, ale chce to vážně ubrat čokoládu jinak je moc sladký
Obrazek uzivatele
Myslite, ze by slo ho udelat predem, zamrazit a pak v pripade potreby rozmrazit?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Deniso,
musíme přiznat, že jsme to nikdy nezkoušeli. Pečený cheesecake bychom si asi zmrazit troufli, ale nejsme si úplně jistí, jak se bude chovat po rozmražení tento, nepečený. Samozřejmě to můžete zkusit, ale za výsledek ručit nemůžeme :-(. Kdybyste se do mražení pustila, budeme moc rádi, když nám dáte vědět, jak pokus dopadl.

Přejeme krásný den, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Dobrý den, zajímalo by mě, zda by bylo možné vynechat tvaroh a použít jen větší množství mascarpone, bílou čokoládu a smetanu. Ztuhne to? A pokud tedy použiji tvaroh, má to být ten v kostce? Děkuji Zemanová
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Zemanová,
mascarpone je výrazně tučnější než tvaroh, takže v zásadě by měl naopak tuhnout ještě lépe :-)! Pokud tedy místo 250g tvarohu a 250g mascarpone použijete 500g mascarpone, dort by se měl povést :-)!

Krásný den, redakce Apetitu

Přidat komentář