Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pirátská loď

Kluci byli z tohoto dortu u vytržení! Zvolili jsme hnědou barvu, ale fantazii se meze nekladou – modrý škuner by měl určitě taky úspěch…
Vydání: 2006/6
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 6-10
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 30-40 minut
P
Dort Česká

Ingredience

    • 120 g másla, změklého + trocha
    • na vymazání plechu
    • hrubá mouka nebo strouhanka
    • na vysypání plechu
    • 300 g moučkového cukru
    • 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
    • 480 g polohrubé mouky
    • 1 a 1/2 balíčku prášku do pečiva
    • 3 balíčky vanilinového cukru
    • 3 lžíce citronové šťávy
    • 300 ml mléka

    Na krém
    • 500 g sýru typu žervé (my použili lučinu)
    • 100 g moučkového cukru
    • 3 lžíce holandského kakaa
    • lahvička hnědého potravinářského
    • barviva

    Na ozdobu
    • 1 řádka čokolády na můstek
    • bonbony, želé tyčinky, případně sušenky
    • trubičky na stěžně
    • plachty vystřižené z (jedlého) papíru

Příprava jídla

1.  Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Plech s vyšším okrajem (přibližně o rozměrech 40 x 25 centimetrů) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky utřete ve větší misce do pěny – nejrychleji a nejlíp to jde elektrickými metlami. Potom přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a všechen vanilinový cukr.



2.  V jiné (naprosto čisté!) misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho přidejte k těstu. Na závěr vlijte citronovou šťávu. Pokud je těsto příliš tuhé, nařeďte ho trochou mléka. Přesuňte do pekáče a pečte zhruba půl hodiny. Pak vpichem špejle vyzkoušejte, zda je korpus hotový – pokud na špejli ulpí vlhké drobečky, ještě ho na chvíli vraťte do trouby. Hotový piškot nechte vychladnout a pak ho podle našeho obrázku rozkrájejte na čtyři díly: trup lodi, příď a záď.

3.  Teď si připravte krém: utřete žervé s moučkovým cukrem a kakaem. Do směsi můžete nakapat potravinářské barvivo; záleží na tom, jak tmavý krém chcete mít.



4.  Sestavte loď, ,sešpendlete‘ ji špejlemi a seřízněte příď. Dort přeneste na tác a potřete hnědým krémem. Zapíchněte čokoládu jako můstek; z bonbonů vyrobte zábradlí, záchranné kruhy a další detaily. Plachty připevněte na trubičky.


Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Škoda, že ta loď není vidět celá, ta fotka teda nic moc:-( Radka
Obrazek uzivatele
Tuto tortu som jednoducho musela spravit synovi k jeho 5-tym narodeninam. Samotne cesto sice nie je nic moc, ja som ho spajala kyslejsou marmeladou. Dolezite je samozrejme to, ako torta vyzera. A tato bola 100 bodova. Deti na oslave len pozerali. Totu som mala polozenu na velkej tacke, okolo nej som vyliala poding zafarbeny potravinarskym farbivom na modro a nanho porozkladala zele rybicky (Kysele rybicky od JoJo). Plachty sme nemali z jedleho papiera, ale z klasickeho, s vytlacenymi piratskymi vlajkami. Vyborny napad, skvela oslava, zostali nadherne fotky...
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/06, str.29
Obrazek uzivatele
měla jsem obavy zda to při mé "zručnosti" zvládnu, ale výsledek mě mile překvapil. mě osobně chutnal i piškot, namazala jsem ho ale také marmeládou a pak teprve krémem. Pravda místo lučiny jsem použila nějaký jiný sýr, podobného typu, ale nevšimla jsem si, že je dosolený, takže jsem musela dát více cukru, ale kupodivu, nikdo nic nepoznal a dokonce všichni krém chválili:-)...škoda, že podruhé už ho péct nebudu, už by neměl takový efekt. Každopádně syn z něj byl nadšený.

Přidat komentář