Hovězí polévka s knedlíčky

Tahle polévka je příkladem krásy v jednoduchosti a důležitosti vývaru – právě na něm totiž stojí její chuť!
Vydání: 2007/2
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
5
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 15 minut

Ingredience

    • 1,2 l silného hovězího vývaru + asi 200 g vařeného masa (máte-li)
    • sůl a pepř na dochucení
    • 1 mrkev, očištěná a nakrájená
    • 1 lžíce másla nebo oleje na osmažení mrkve
    • trocha hrášku či zelených fazolek
    • petrželka na ozdobení
    Na knedlíčky
    • 300 g naškrábaných drůbežích jater
    • 3–4 lžíce strouhanky + trocha
    • na obalení knedlíčků
    • 1 vajíčko
    • česnek, majoránka, petrželka, sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1.  Nejprve připravte knedlíčky. Játrovou hmotu propracujte s vejcem a kořením, zahustěte strouhankou. Tvarujte malé knedlíčky a lehce je obalte ve strouhance.

2.  Na pánvi rozehřejte máslo a dozlatova na něm osmažte mrkev; stačí pět až šest minut.

3.  Vývar uveďte v hrnci do varu, zavařte do něj mrkev a knedlíčky. Na nižším ohni povařte a asi po pěti minutách přidejte hrášek nebo fazolky. Když knedlíčky vyplavou na povrch (trvá to 10–12 minut podle velikosti), vložte pokrájené maso a prohřejte.

4.  Dochuťte solí a pepřem, případně přidejte petrželku a podávejte.

Tipy
Směs na játrové knedlíčky běžně koupíte hotovou, takže už stačí pouze tvarovat. Můžete ji také jen protlačit do polévky přes hrubé struhadlo jako takzvanou játrovou rýži.

Související

Neděle v tradičním duchu
Pivní menu

Přidat komentář