Špenátová polévka

Špenátové listy jsou teď ve vrcholné kondici, proto se přimlouvám za to, abyste jim dali přednost. Samozřejmě můžete polévku uvařit i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové ji zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude krémovější.
Vydání: 2007/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.02174
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 15 minut

Ingredience

    • 700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu, rozmrzlého
    • sůl na dochucení
    • 3 lžíce másla
    • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 250 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
    • špetka muškátového oříšku
    • 5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu
    • osmažené kostičky chleba k podávání

Příprava jídla

1.  Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plameni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.

2.  V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat.

3.  Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

Za stranu zelených 
Zmražený listový špenát neztrácí na rozdíl od protlaku na kvalitě a barvě. Spolu s čerstvým vám ukáže, o čem vlastně je. Dejte jim svůj hlas!

Další recept na špenátovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Přidat komentář