Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špenátová polévka

Špenátové listy jsou teď ve vrcholné kondici, proto se přimlouvám za to, abyste jim dali přednost. Samozřejmě můžete polévku uvařit i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové ji zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude krémovější.
Vydání: 2007/3
Autor:
Hodnocení:
56 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 15 minut
P
Polévka Italská

Ingredience

    • 700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu, rozmrzlého
    • sůl na dochucení
    • 3 lžíce másla
    • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 250 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
    • špetka muškátového oříšku
    • 5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu
    • osmažené kostičky chleba k podávání

Příprava jídla

1.  Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plameni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.

2.  V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat.

3.  Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

Za stranu zelených 
Zmražený listový špenát neztrácí na rozdíl od protlaku na kvalitě a barvě. Spolu s čerstvým vám ukáže, o čem vlastně je. Dejte jim svůj hlas!

Další recept na špenátovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Když jsem tuhle polévku viděla v časopisu 3/07, říkala jsem si, že to je risk a já budu po zbytek týdne špenátovat :-) Ale omyl! Jak manžel tak překvapivě i dítko (4roky) byli nadšeni a od té doby je špenátová polévka častým hostem na našem stole.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/07, str. 55
Obrazek uzivatele
Špenátová polévka je opravdu výborná, já ji dělám jen s malou obměnou. Místo cibule dávám najemno nakrájený česnek a na "zkrémovatění" dávám hned zezačátku kostku taveného sýra. Je mi sice teprve 17, ale tuhle variantu mám opravdu vyzkoušenou!
Obrazek uzivatele
dala jsem polovinu cibule a 4 stroužky česneku a na začátku přidala tavený sýr..dobrotka :)
Obrazek uzivatele
Na tuhle polévku se vždycky všichni těšíme. Je výtečná a chutná i nešpenátovcům:-))))
Obrazek uzivatele
mám výhrady vůči tavenému sýru, takže to řeším čerstvým typu žervé, používám ho i do přílohového špenátu
Obrazek uzivatele
Pred pridanim parmezanu rozmixovat.

Přidat komentář