Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Roštěnka se sázeným vejcem a hranolky

‚Steak et frites‘ s vejci i bez vám nabídnou v každém francouzském bistru. Připravuje se z velkého plátku roštěné – a podává se se skvělými hranolky.

Vydání: 2007/4
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
Pečení: 30 minut
PT24M
Smažení 0:24
Francouzská

Ingredience

    • 600 g pevných brambor s hladkou slupkou
    • 2 lžíce olivového oleje na zakapání
    • 4 steaky z roštěnky o výšce
    • 2–2½ cm, naklepané
    • 5 lžic másla + na osmažení vajec
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 vejce

Příprava jídla

1.  Očištěné (loupat je nemusíte) brambory pokrájejte na klínky, zakápněte olivovým olejem a v pekáčku vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 30–35 minut.

2.  Maso po obvodu několikrát nařízněte. V pánvi rozehřejte tři lžíce másla a zprudka opečte steaky; stačí minuta z každé strany. Pak zmírněte plamen, steaky poprašte solí a pepřem a opékejte z každé strany šest až osm minut (maso bude ještě trochu růžové); každé dvě minuty otočte. Přidejte čtyři minuty z každé strany a maso bude zcela propečené.

3.  Vyjměte, dejte na talíř a nechte chvíli stát v teple. Přípečky v pánvi povařte s trochou vody a ve šťávě pro zjemnění rozpusťte zbylé máslo.

4.  Nejlépe v lívanečníku osmažte na troše másla vajíčka tak, aby žloutek zůstal ještě trochu tekutý.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Argentinský steak s marinádou chimichurri

Japonské závitky negimaki

Klasický steak ze svíčkové

Pravý vídeňský řízek

Švýcarské geschnetzeltes

Kuřecí steak

Šťavnatý špíz

Drůbeží játra po benátsku

Závitek z krůtího masa

Jehněčí kotlety

Přidat komentář