Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2067 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 235 g
Tuky 87 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasickým doprovodem k ossobucu je šafránové rizoto. Místo rýže můžete použít i kroupy (spařte je na cedníku horkou vodou a pak duste podobně jako rýži). Není ovšem nad rýži těstovinovou – je totiž prakticky nerozvařitelná.

Suroviny

vývar zeleninový 1 kostka
těstovinová rýže 250 g
jemmně nakrájená
česnek 1 stroužek
rozdrcený
řapíkatý celer 1 ks
jemně nakrájený
vermut 70 ml
bílý vermut suchý např. Martini, lze nahradit aromatickým bílým vínem (muškát)
hrášek 200 g
mražený
strouhaný
petrželka 1 hrst
najemno
sůl
pepř

Postup

1

Bujonovou kostku rozpusťte v hrnci s litrem vroucí vody. Vsypte těstovinovou rýži a povařte podle návodu.

2

Dvě minuty před koncem varu přisypte hrášek. Směs sceďte, ale trochu vývaru uchovejte na pozdější zvláčnění. Rýži s hráškem vraťte do hrnce.

3

V pánvi na větší části másla smažte asi 5 minut cibulku, česnek a celer. Zelenina by měla změknout, ale ne zhnědnout.

4

Zalijte vermutem nebo vínem a nechte ho téměř odpařit. Stáhněte z ohně.

5

K rýži s hráškem vsypte zeleninu z pánve a pečlivě odškrabejte všechny voňavé přípečky. Přimíchejte parmazán, petrželku, zbylé máslo a hojně opepřete.

6

Hrnec vraťte na oheň a vše mírně prohřejte za stálého míchání, až je směs hladká a krémovitá; bude lepší, přidáte-li pár lžic uschovaného vývaru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

09.04.2010 14:43
Příjemný recept. Velmi rychlý a snadný. Namísto těstovinové rýže používám tarhoňu - tu mám spolu s mraženým hráškem vždy doma, takže je to skvělý recept pokud potřebuji spotřebovat zbytek parmazánu a nevím, co rychle uvařit.
30.08.2007 17:20
Recept se nachází v č.9/04, str.26