Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené těstoviny ziti s lilkem a ricottou
Zapečené ziti
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené těstoviny ziti s lilkem a ricottou

3.5/5 Počet hodnocení: 2
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3582 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 415 g
Tuky 122 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se karlovarským festivalem a vydali se do světa filmu, kde jídlo hraje důležitou roli. Uvařte si italskou kuchyni podle Kmotra nebo Rodiny Sopránů a přeneste se na Sicílii a do Neapole.

Suroviny

těstoviny 350 g
ziti nebo penne
sůl a pepř
česnek 2 stroužky
rostlinný olej
na opékání
sugo 750 g
nebo husté passaty
lilek 2 ks
plus navíc hobliny na posypání
ricotta 250 g
bazalka 1 hrst

Postup

1

Ziti nalámejte a uvařte ve vroucí osolené vodě, aby byly téměř al dente, sceďte a dejte stranou.

2

Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno, na pánvi rozehřejte 1–2 lžíce oleje a nechte na něm zpěnit nejprve šalotku, poté přidejte česnek a minutu ho restujte. Poté přidejte sugo, osolte, opepřete a redukujte zhruba 10 minut při středním plameni. Na závěr přidejte máslo. Omáčku promíchejte s těstovinami.

3

Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky nakrájejte na kolečka tenká zhruba 1 cm, posolte a nechte vypotit (bude to trvat zhruba 20 minut). Poté setřete vodu, kolečka osušte papírovou utěrkou, obalte v hladké mouce a osmažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran do hněda.

4

Na dno zapékací misky dejte trochu suga a vrstvěte: těstoviny, osmažené plátky lilku, parmazán, ricotta, až spotřebujete všechny komponenty. Vršek zasypte notnou dávkou parmazánu.

5

Zapékejte zhruba 20 minut. Po upečení nechte 15 minut odležet. Vršek posypte hoblinami parmazánu a čerstvou bazalkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/7

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...