Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slaný koláč - lotrinská quiche

Francouzský ideál
Vydání: 2004/10
Autor:
Hodnocení:
32 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Chlazení: 1 hodina Pečení: 45–50 minut
P
Koláč Francouzská

Ingredience

    Na základní těsto:
    • 200 g hladké mouky
    • 100 g másla, nakrájeného  na kousky
    • 1 vejce
    • 1 lžičku soli

    Na náplň:
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 6 plátků prorostlé slaniny
    • 5 velkých vajec
    • 280 ml 12% smetany
    • 150 ml mléka
    • 140 g strouhaného sýra  typu ementál
    • 1/4 lžičky strouhaného  muškátového oříšku
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

Základní těsto:
1. Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

2.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

3.
Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

Náplň:
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Slaninu nakrájenou na kostičky vsypte do silnostěnné pánve a asi minutu smahněte, aby se trochu vypekla.

2.
V misce prošlehejte vejce, smetanu a mléko vidličkou, přidejte sýr, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Vsypte polovinu kostek slaniny a vlijte do předpečené těstové misky. Posypte zbylou slaninou.

3. Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte quiche lehce vychladnout. Podávejte teplou i chladnou.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Naprosto skvostný :-) O víkendu budu dělat znovu!
Obrazek uzivatele
Je dobrý, ale těsto podle receptu se mi nějak nedařilo zadělat, tak jsem si jej musela upravit dle svého - buď ubrat 1/2 mouky nebo naopak přidat o 1 vajíčko a o ještě jeden stejný podíl másla více.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.51
Obrazek uzivatele
Těsto je možné pro urychlení nahradit i listovým těstem

Přidat komentář