Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Guláš

Na rozdíl od maďarského guláše je česká verze hustší a neobsahuje brambory. Naložení není zcela tradiční, výsledek ale zlepší.

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
89 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
+ naložení
PT2H
Dušení 2:00
Česká

Ingredience

    • 1 kg hovězího, nejlépe z kližky
    • 1 lžíce pepře
    • olivový (nebo jiný rostlinný) olej na zakapání
    • ½ kg cibule, oloupané
    • několik lžic rostlinného oleje nebo směsi sádla a oleje
    • sladká paprika, sůl a pepř na dochucení
    • trocha vývaru na podlití
    • 1 rozpůlené zralé rajče
    • špetička skořice nebo perníkového koření
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 2 lžíce majoránky
    • worcesterská omáčka na dochucení

Příprava jídla

1. Maso pokrájejte na větší kostky. Poprašte je pepřem, zakápněte olivovým (rostlinným) olejem a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, lépe do druhého dne. Cibuli pokrájejte na hrubší kousky nebo půlkolečka a osmahněte ji v silnostěnném kastrole na tuku. Přidejte lžíci sladké papriky, lehce osmahněte a trochu podlijte.

2. Rozehřejte velkou silnostěnnou pánev a ze všech stran na ní osmahněte kousky masa. Hned je vkládejte do kastrolu na cibulový základ. Když máte všechno maso osmažené a v kastrolu, dobře je osolte, lehce opepřete, přikryjte a duste v troubě předehřáté na 150 stupňů hodinu až hodinu a půl, dokud není maso křehké. Kontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Během dušení k hovězímu přidejte rozpůlené rajče a malinko je poprašte skořicí nebo perníkovým kořením.

3. Asi dvacet minut před koncem dušení osmahněte nasucho na pánvi lžíci mouky, zalijte ji trochou studeného vývaru a vzniklou jíšku přidejte k masu. Důkladně promíchejte a ještě dvacet minut duste. Poprašte rozemnutou majoránkou, promíchejte a dotáhněte omáčku trochou papriky osmahnuté na tuku, solí, pepřem a worcesterskou omáčkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená kachna

Smažené vepřové řízky

Jablečný závin

Vepřo knedlo zelo

Bramboračka s houbami

Buchty s povidly

Španělský ptáček

Špekové knedlíky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Me se teda maso za hodinku nerozpada. Je známo, ze guláše se dělají i celou noc.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, děkujeme za připomínku. Pokud se vám maso nerozpadá, zkuste jej v troubě nechat hodinu a půl, nebo dvě, případně déle. Hezký den přeje redakce Apetitu.
Obrazek uzivatele
Worcester do tradičního českého guláše? A co třeba wasabi, Nebo ústřicová omáčka ?
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
nejsem si úplně jistá, proč byl recept v roce 2007 nazván tradičním, to vždy byl a taky bude dost trochu odvážný krok, ale to už se asi nedozvíme. Máte rozhodně pravdu, worcester není úplně obvyklý, v receptu je však pouze na dochucení, takže ho lze snadno vynechat. Klasice se asi daleko více blíží recept Václava Friče: http://www.apetitonline.cz/recepty/8335-vaskuv-gulas-z-trouby.html

Přidat komentář