Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Živáňská pečeně

Díky pečení v obalu je živáňská báječně šťavnatá, k čemuž přispívá i naložení masa. Je-li prvotřídní, jídelní zážitek máte zaručen!

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
Marinování: alespoň 60 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso Slovenská

Ingredience

    • 350 g vepřové panenky
    • 350 g hovězí svíčkové
    • 350 g telecí svíčkové nebo kýty
    • 350 g uzené slaniny
    • sůl, pepř, drcený kmín a červená paprika na okořenění masa
    • 4 cibule
    • sladší bílé víno na zakapání masa
    • čerstvý chléb k podávání

Příprava jídla

1. Všechno maso (i slaninu) nakrájejte na stejnoměrné, asi centimetr silné plátky, maso jemně naklepte a vše okořeňte. Cibuli pokrájejte na kolečka. Vše naložte do kameninové nádoby – střídejte maso, cibuli a špek. Vrstvy zopakujte, zakápněte vínem a nechte v chladu marinovat aspoň hodinu, ideálně do druhého dne.

2. Na jehlice napichujte střídavě plátek masa, špeku a cibule, a to velmi těsně za sebou. Celý špíz pak pevně zabalte do alobalu jako váleček a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečte asi hodinu a půl.
Podávejte s čerstvým chlebem a vypečenou šťávou. Podávat můžete i s brambory a obkládat drobně nasekanou cibulí, hořčicí a kyselou okurkou.

Příloha
K živáňské se často podává jednoduché lečo z cibule, rajčat a paprik. Zapíjí se pivem nebo vínem – třeba tím, které bylo použito na marinování.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapustnica

Halušky

Bratislavské rohlíčky

Přidat komentář