Cibulový koláč

Přišel, zavoněl, zvítězil. Francouzský slaný koláč se určitě stane i vaším favoritem – zvlášť jeho zjednodušená verze z listového těsta.
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 55 minut

Ingredience

    • 400 g listového těsta
    • 500 g cibule, najemno nakrájené
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce sušeného tymiánu
    • 3 vejce, našlehaná
    • 300 ml mléka
    • 100 g ementálu, nastrouhaného
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Rozpalte to!
Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte do kruhového tvaru a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm tak, aby ji po stranách přesahovalo. Přebytky odřízněte. Dejte asi na deset minut vychladit do lednice. Vyjměte, na těsto položte pečicí papír, posypte třeba fazolemi nebo sójovými boby (to aby těsto nevyběhlo) a dejte na deset minut předpéct do trouby. Vyndejte, odstraňte zátěž a vraťte ještě na pět minut do trouby, dokud těsto pěkně nezezlátne.
2. Na řadě je cibule
Zatímco se těsto chladí a pak předpéká, dejte se do přípravy cibulové náplně. Je důležité, aby cibulka v náplni byla krásně měkká a zlatavá. Rozpalte olej a pokrájenou cibuli opékejte, dokud nezačne být vláčná. Občas ji promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu nebo nepřipálila – zbytečně by zhořkla. Pak přidejte tymián, pepř a sůl a opékejte, teď už na mírném ohni, ještě asi čtvrt hodiny, až je cibule vláčná a chytne zlatavou barvu. Nechte trochu vychladnout.

3. Upečte koláč dozlatova 
V misce smíchejte vejce s mlékem, polovinou sýra a trochou pepře. Prochladlou cibuli rovnoměrně rozprostřete na předpečený korpus a opatrně zalijte směsí vajec, mléka a sýra. Nakonec koláč posypte zbývajícím sýrem a pečte zhruba třicet až čtyřicet minut, aby náplň zpevnila a zezlátla a těsto bylo křupavé. Koláč chutná teplý i vychladlý.

Podávejte samotné nebo s hlávkovým salátem.

Další recept na cibulový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Koláč je naprosto výborný!! Mohu pouze doporučit:)

Přidat komentář