Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Francouzský kohout na víně

Abyste si maximálně pochutnali na tomhle lahodném klasickém francouzském pokrmu, použijte na vaření takové víno, jaké byste s chutí pili.
Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy:
Dušení: 1 hodina
P
Kuře Francouzská

Ingredience

    • kuře o hmotnosti kolem 1,6 kg
    • sůl a mletý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 10 drobných cibulek, oloupaných + 1 cibulka, jemně nasekaná
    • 10 malých pevných žampionů, omytých nebo oloupaných
    • 150 g anglické slaniny, jemně nasekané
    • 2 lžíce brandy
    • 3 lžičky hladké mouky
    • 250 ml kuřecího vývaru
    • 250 ml červeného vína
    • 2 bobkové listy
    • 2 snítky tymiánu

Příprava jídla

Kuře opláchněte a svažte mu nožičky. Osolte, opepřete. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a kuře na něm ze všech stran opečte. Vyjměte a nechte stranou.

Do kastrolu vsypte cibulky vcelku a houby. Na středním plameni smažte pět minut dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Vsypte pokrájenou cibuli a slaninu, osmahněte dozlatova, zalijte brandy a odškrábněte přípečky. Poprašte moukou, minutu zasmahněte, zalijte vývarem i vínem a důkladně promíchejte. Vraťte kuře, celé cibulky a houby, přidejte bobkový list a ty­mián. Přikryjte a na mírném plameni hodinu duste.

Hotové kuře nechte chvíli odpočívat a pak podávejte naporcované a obložené cibulkami i houbami. Jako příloha poslouží čerstvá bageta, kterou vytřete každou kapku voňavé šťávy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vinařský svátek beaujolais nouveau se blíží!

Vinařský svátek beaujolais nouveau se blíží!

Zajíc načerno

Přidat komentář