Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuba

V některých domácnostech se vaření kuby drží jako posvátná tradice, jinde ho zase neznají vůbec. Jeho velmi podstatná výhoda? I kdyby k vám domů přišlo deset lidí najednou, vždycky se dostane na všechny.

Vydání: 2004/12
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 6 a více
Doba přípravy: Do hodiny
P
Česká

Ingredience

    • 250 g ječných krup, namočených den  předem ve studené vodě
    • 100 g sušených hub
    • 1 lžičku soli, kmín, pepř
    • 2 lžičky majoránky
    • 1 stroužek česneku
    • 3 cibule
    • 1 lžíci sádla
    • olej
    • petržel na ozdobu (nemusí být)

Příprava jídla

1. Houby dejte do hrnce, zalijte je půllitrem vroucí vody, osolte, okmínujte a nechte stát přikryté (nejlépe v teple). Potřebují asi tak 45 minut až hodinu, aby vsákly vodu a změkly. Kroupy uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka. S pomocí cedníku slijte.

2. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci ji na oleji dorůžova osmahněte. Přidejte kroupy, majoránku, promíchejte a zalijte houbami i s nálevem. Nechte na mírném ohni prohřát (bez poklice), dokud se všechna tekutina neodpaří. Pak vypněte oheň, dosolte podle chuti, opepřete a nakonec do směsi vmíchejte rozdrcený stroužek česneku.

3. Mezitím nakrájejte větší cibuli na kolečka. V kastrůlku rozpusťte sádlo a pomalu, na velmi mírném plameni, ji v něm opékejte. Trvá to 10–15 minut.

4. Když je kuba hotový, můžete ho ještě přesunout do pekáče mírně vymazaného olejem a půl hodiny zapékat v troubě rozžhavené na 200 °C (u horkovzdušné na 180 °C). Na povrchu se tak vytvoří skoro neznatelná krusta. Tento krok ale můžete vypustit, pokud není času nazbyt – kuba je i tak dobrý dost. Podávejte zdobené smaženou cibulkou a lístkem hladkolisté petrželky.

Tip Apetitu:
■ Kroupy se prodávají v různých velikostech od 1 (celá zrna) až po 10 (drcená lámanka). Vyberte si ty, které máte rádi, nebo prostě ty, které v obchodě mají – velikost zrna nemá na výsledek vliv.
■ Jestli neradi kroupy, anebo pokud prostě už nemáte ,jeden den předem‘ nutný k jejich namočení, klidně kubovi převlékněte kabát. Recept skvěle funguje také s rýží nebo kuskusem; ty však nevaříme předem jako kroupy (začneme tedy rovnou krokem 2), ale s patřičným množstvím tekutiny dusíme pod pokličkou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Staročeské vánoční hody

Staročeské vánoční hody

Komentáře

Obrazek uzivatele
kubu jsem udělala z kuskusu. byl výborný, zapékala jsem ho a přidala do něj kysané zelí pokrájené a propláchnuté. z kuskusu je to rychlé a dobré jídlo.
Obrazek uzivatele
Naše rodina má kubu moc ráda, ale vaříme ho jen z malých krup. To nám chutná daleko více,než z těch velkých.A chválí si to i děti, které kubu jíst předtím nechtěly.
Obrazek uzivatele
zkouška
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/04, str.62

Přidat komentář