Základní těsto na pizzu

Upečte si pizzu podle našich receptů doma – zjistíte, že příprava je překvapivě rychlá a jednoduchá. Výsledek pak předčí vaše očekávání!
Vydání: 2008/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.9375
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí: 90-120 minut Pečení: 10 minut

Ingredience

    • 20 g droždí (½ kostky)
    • ½ lžičky cukru
    • 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
    • 5 lžic panenského olivového oleje
    • 1 lžička soli

Příprava jídla

1. Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2. V míse promíchejte mouku, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.

3. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst,aby bylo pružné a nelepilo se.

4. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo ob­jem.

5. Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

6. Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby.

Tipy na pečení

Chcete-li dosáhnout co nejautentičtější chuti, je třeba nějak se vypořádat s tím, že nemáte k dispozici tradiční zděnou pec. Tady jsou tipy a triky, které vedou k dokonalému výsledku.

PLECH Náš speciální trik spočívá v předehřívání čistého plechu spolu s troubou. Pizzu na něj opatrně přesuňte i s papírem až na poslední chvíli. Pro tyto účely ovšem existuje i pizza kámen, který navíc lépe akumuluje teplo. Dostanete ho ve specializovaných prodejnách (Baumatic). Můžete ale použít i jednoduchou dlaždici druhu cotto.

TROUBA Nejméně půl hodiny ji předehřívejte na250 °C. Jen tak máte zaručeno, že pizza bude křupavá a zároveň uvnitř vláčná – přesně taková, jakou chcete. Rychlost Jakmile vyválíte těsto, hned placku obložte a vložte do trouby, aby těsto nezačalo znovu kynout.

MOUKA Vyzkoušeli jsme různé druhy a nejtenčí a nejkřupavější těsto vzniklo z polohrubé. Výborně vyšlo i v méně rozpálené troubě. Speciální vysokolepková mouka na pizzu i běžná hladká měly sklon k nežádoucí nadýchanosti – výsledek ale i tak chutnal výborně. A když se budete řídit ostatními pravidly, která uvádíme, budete s pizzou určitě spokojeni.

OLIVOVÝ OLEJ Váš chuťový zážitek umocní i kvalitníextra panenský olivový olej. Nadrobno rozkrájejte rajče (lze vynechat, nebonaopak doplnit bylinkami), zalijte olivovým olejem a ve směsi si máčejtetřeba ciabattu – výborná chuťovka nejen k vínu. Navíc se tak naučíterozpoznávat různé chuti jednotlivých druhů olivového oleje.



Přidat komentář