Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jarní toust

Recept, jak si vychutnat jaro se vším všudy!

Vydání: 2008/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Opékání 0:10
Chléb a pečivo Italská

Ingredience

    • 1,2 kg čerstvého hrášku v luscích (nebo 400 g vyloupaného hrášku)
    • svazek čerstvého oregana
    • mořská sůl
    • čerstvě namletý černý pepř
    • olivový olej
    • 50 g pikantního ovčího sýra pecorino + na posypání
    • šťáva z 1 citronu
    • 4 plátky celozrnného chleba, klidně i den starého
    • 2 stroužky česneku, oloupané
    • 2 větší kousky mozzarelly, přepůlené
    • mladé měkké výhonky jarního hrášku na ozdobení (nemusí být)

Příprava jídla

Nejdříve vyberte ty nejmenší kuličky hrášku a nechte je na ozdobu. Pak hrášek přesypte do větší, těžší mísy. Přidejte k němu polovinu lístků oregana a špetku soli a tloučkem z hmoždíře je utlučte na jemnou kaši. Půjde vám to snadno, pokud použijete mladý, čerstvý jarní hrášek. Naopak naprosto nevhodný je v tomto případě hrášek mražený.

Přidejte několik lžic olivového oleje, aby se vše spojilo v pastu. Přisypte sýr pecorino a vlijte zhruba tři čtvrtiny citronové šťávy. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte: přidejte sýr, citronovou šťávu nebo olej.

Chleba opečte z obou stran na grilovací pánvi a potřete česnekem (podobně jako topinky), pak i hustou vrstvou hráškové pasty. Ozdobte mozzarellou a případně smotanými mladými hráškovými výhonky, navrch dejte zbylé oregano.

Servírujte se zbylým hráškem, pokapané zbylou šťávou z citronu, olivovým olejem, osolené a opepřené. A nezapomeňte každou porci posypat pecorinem!

NĚCO NAVÍC: Hrách setý patří mezi nejstarší druhy zeleniny a mimo jiné je cenný i tím, že je významným zdrojem bílkovin.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář