Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Borůvkové koláčky

Tyhle koláčky nejsou receptem na pět minut, ale rozhodně stojí za to. Udělejte si proto dostatek času a užijte si to. Soustřeďte se hlavně na tři věci: rychlé zapracování másla do těsta, propíchnutí dna koláčků a závěrečné pocukrování před pečením. Křupavá krusta vám budiž odměnou!

Vydání: 2008/6
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Středomořská

Ingredience

    • 175 g hladké mouky
    • 150 g moučkového cukru
    • 100 g neloupaných mletých mandlí
    • strouhaná kůra z omytého citronu
    • 1 lžička skořice
    • ½ lžičky mletého hřebíčku
    • špetka soli
    • 100 g studeného másla nakrájeného na kousky + na vymazání formiček
    • 3 žloutky + 1 na potření těsta
    • cukr krystal na posypání těsta

    Na borůvkovou náplň:

    • 250 g borůvek
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžička citronové šťávy

    Na mandlový základ:

    • 50 g mletých mandlí
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 30 g krupicového cukru
    • 40 g změklého másla
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžička strouhané citronové kůry

Příprava jídla

1 Mouku prosejte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Přidejte tři vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Nakonec do těsta patří dobře vychlazené máslo. Snažte se je zapracovat co nejrychleji, aby příliš nezměklo. Z těsta udělejte bochánek a dejte ho na půl hodiny do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si šest středně velkých formiček. Vyválejte těsto na tloušťku tří milimetrů a vyřízněte z něj 6 koleček (o trochu větších než formičky) a 48 proužků (1× 10 cm). Proužky uložte do chladničky. Formičky zlehka vymažte máslem a vyložte těstem. Dno propíchejte vidličkou. Dejte stranou (klidně i do chladničky). Mezitím v míse promíchejte borůvky s cukrem i citronovou šťávou. V jiné míse spojte mandle, mouku, cukr, máslo, extrakt i kůru. Pak plňte formičky: mandlová hmota patří doprostřed dna a na ni borůvky. Každý z koláčů ještě ‚uzavřete‘ osmi proužky kladenými přes sebe. Nakonec vše potřete vajíčkem a posypte cukrem. Pečte 20–25 minut nebo dokud vršek nezezlátne.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Koláč s mandlemi a malinami

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

30x neodolatelné borůvky

Přidat komentář