Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Třešňové blues

Tenhle fantastický dezert s třešněmi je přímo ideální na zakončení nedělního oběda.

Vydání: 2008/7
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Ostatní

Ingredience

    • 500 g čerstvých třešní, omytých, vypeckovaných
    • 5 lžic krupicového cukru + 100 g do bílků
    • 250 g listového těsta
    • 75 g marcipánu
    • 2 lžičky kukuřičného škrobu
    • 3 lžíce crème de chassis nebo jiného rybízového likéru nebo rybízového sirupu bez alkoholu
    • 2 bílky

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 190 °C. Třešně dejte do hrnce, zasypte je dvěma lžícemi krupicového cukru, přilijte 150 ml vody a krátce povařte, aby změkly; trvá to zhruba 5 minut. Pak je přendejte do cedníku a nechte okapat (případně vyždímejte) – šťávu však zachyťte.

Těsto vyválejte na plát; měl by být o něco větší, než je třiadvaceticentimetrová kulatá koláčová forma s vlnitým okrajem. Pak ho do formy vmáčkněte – pečlivě do všech záhybů, a přečnívající těsto odřízněte ostrým nožem. Marcipán rozdrobte a promíchejte se třemi lžícemi cukru. Směsí posypte dno koláče a navrch rovnoměrně rozprostřete třešně. Pečte patnáct až dvacet minut, až je těsto zlaté a krásně křupavé.

Mezitím krátce povařte zachycenou šťávu z třešní (mělo by jí být zhruba 200 ml, případně dolijte vodou). Kukuřičný škrob rozmíchejte v troše studené vody a pak vlijte ke třešňové šťávě. Míchejte tak dlouho, až získáte lepkavou a hladkou hmotu. K ní můžete přidat crème de cassis. Vzniklou ,třešňovicí‘ přelijte základ koláče a nechte vychladnout. Bílky ušlehejte na sníh, pak nim přidejte 100 g cukru a vyšlehejte dotuha. Bílky navršte na koláč a přesvědčte se, že mezi třešňovým základem a bílky nejsou žádné mezery. Vraťte na deset minut do trouby; bílky by měly lehce zhnědnout. Podávat můžete ještě teplé nebo po vychladnutí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Třešně nasladko i naslano

Čas třešní

Komentáře

Obrazek uzivatele
hezký :). fandim Darine

Přidat komentář