Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sváteční vánočka

Kyprá vánočka s čerstvým máslem a hrnkem kakaa je dokonalá snídaně. Do téhle vánočky podle receptu cukrářky Pavlíny Berzsiové se přidává marcipán a výsledek je voňavější, vláčnější a chuťově výraznější.

Vydání: 2008/12
Autor:
Hodnocení:
42 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí 80 minut, pečení 40 minut
P
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 50 g rozinek, propláchnutých horkou vodou
    • 4 lžíce tuzemského rumu
    • 30 g čerstvého droždí
    • 80 g krupicového cukru
    • 150 ml vlažného mléka
    • 400 g polohrubé mouky
    • špetka soli
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 lžíce strouhané citronové kůry (z biocitronu)
    • 3 žloutky + 1 rozšlehané vejce na potření
    • 100 g marcipánu, pokrájeného na kostičky
    • 100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
    • tuk na vymazání plechu
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce, okapané rozinky, marcipán, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte a nakonec přidejte máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.

Vánočku upleťte podle našeho videa. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem. Pečte na vymazaném plechu (případně s pečicím papírem) v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

Místo složitého pletení lze připravit jakousi variaci na štólu. Marcipán nemíchejte do těsta, ale na pocukrovaném válu ho rozválejte na placku asi 25 × 15 cm. Vykynuté těsto rozválejte na silnější plát, na něj položte marcipán a srolujte jako roládu. Nechte dvacet minut kynout, potřete vejcem a pečte podle receptu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Staročeské vánoční hody

Staročeské vánoční hody

Novoroční menu

Novoroční menu

Vánočka

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
V naší rodině se peče odnepaměti tvarohová vánočka, která vydrží úžasně dlouho vláčná. Tady mě zaujal přidaný marcipán, ten miluju, každoročně peču štólu s marcipánem a sušenými meruňkami. Jen rozinky nahradím něčím jiným, ty bohužel nemůžu :(
Obrazek uzivatele
Vánočku jsme vyzkoušeli,je vynikající.
Obrazek uzivatele
Tento recept mne velice potěšil a navnadil k ozvláštnění tradičních vánočních dobrot. Vánočku peču každý rok a každý rok je to takový malý experiment :) Recept jako takový je bezchybný a vánočkové těsto mělo výbornou chuť. Nejprve jsem ho zkoušela bez marcipánu. Na svátky jsem si přichystala variantu s marcipánem, ale příliš mne neoslovila. Kostičky marcipánu působily jako kusy nedopečeného těsta. Zkusila bych však marcipán nastrouhat, aby s těstem lépe prolnul a pečivo celkově ochutil a provoněl. Tak zase za rok :)

Přidat komentář