Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Karamelový likér

Nejlepší dárky jsou ty jedlé. Množství surovin na tenhle fantastický likér jsme lehounce nadhodnotili, abyste mohli během přípravy upíjet...

Vydání: 2008/12
Autor:
Hodnocení:
82 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 6 placatek
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Vaření 2:00
Nápoj Ostatní

Ingredience

    • 400 g plechovka slazeného kondenzovaného mléka (nebo karamelové kondenzované mléko)
    • 1 lžíce instantní kávy rozpuštěná v 1 lžíci horké vody
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 400 ml brandy nebo rumu
    • 500 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny. Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete. Tuto část přípravy můžete přeskočit, pokud jste koupili kondenzované mléko již zkaramelizované.

2 Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s kávou, vanilkou a brandy dohladka. Pak dobře promíchejte se smetanou. Nalijte do jedné velké sterilizované lahve nebo několika menších. V chladničce vydrží nejméně 2 týdny, ale máme zkušenost, že podávaný v elegantní sklence na ledu, nalitý na zmrzlinu nebo jen tak upíjený u chladničky během přípravy slavnostního jídla zmizí mnohem dříve.

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Voňavý brusinkový likér s rozinkami a pomerančem

Ďábelský likér

Vánoční smetanový likér

Karamelové řezy

Jedlé dárky

23x dárek z vaší kuchyně

Komentáře

Obrazek uzivatele
Delam ho jiz druhym rokem a vsude slavi obrovsky uspech. Letos jsem tento liker musela varit z peti davek, aby se dostalo na vsechny....:)
Obrazek uzivatele
je fakt skvely
Obrazek uzivatele
luxusní :)
Obrazek uzivatele
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu použít místo instantní kávy espresso.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Veroniko, v použití espressa nevidíme problém. Tak ať se likér povede ;-)!
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
jaký rum by to měl ideálně být? Tuzemák nebo třeba bílá Havana?
Díky.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Jano,
řekla bych, že v tomto případě je rozhodnutí čistě na Vás a Vaší chuti. Pokud toužíte po retro likéru jako od babičky, šla bych do tuzemáku, jehož vanilková příchuť (zajištěná aromaty) je stálicí českého domácího pečení (i nepečení, stačí si vzpomenout na všelijaké vánoční rumové kuličky a různé varianty domácího vaječňáku). Pokud preferujete jemnější chuť a kvalitnější alkohol (a nebojíte se do rumu investovat), dejte tam pravý třtinový rum (třeba právě zmíněnou havanu). V redakci ohledně rumu v dezertech vedeme vášnivé spory: většina přísahá na starý dobrý tuzemák, někteří remcalové, kteří tuzemák neradi (třeba já :-)) prosazují pravý rum.

Přidat komentář