Zapomeňte na školní jídelnu. Šťavnaté hovězí se smetanovým špenátem vás dostane.
Suroviny
loupaná plec
800
g
hovězí, loupaná
slanina
80
g
obyčejná, uzená, bílá, na špalíčky
sůl
pepř
sádlo
100
g
šalotka
100
g
na klínky
vývar hovězí
200
ml
špenát
400
g
listový, mražený, lze nahradit sekaným
máslo
1
PL
cibule
1
ks
malá, nadrobno
česnek
2
stroužky
nadrobno
smetana ke šlehání
50
ml
k podávání
Postup
1
Maso protkněte slaninou – nožem do něj udělejte hluboké díry a do nich nacpěte slaninu. Osolte, opepřete a zprudka opečte na sádle ze všech stran, aby se zatáhlo. Šalotku osmahněte na sádle dozlatova, přidejte maso, zalijte vývarem a přiklopené duste asi 1,5 hodiny doměkka. Pak maso vyjměte a šťávu vařte tak dlouho, až se tuk začne oddělovat do mastných ok. Zaprašte moukou a dobře ji rozmíchejte, zalijte vývarem, rozšlehejte a 20 minut provařte.
2
V jiné pánvi rozehřejte máslo, zpěňte na něm cibuli s česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí.
3
Porce masa podlijte šťávou a podávejte se špenátem a vařenými bramborami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Výběr pro milovníky poctivé porce masa(42 receptů)