Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí burger s mozzarellou, pečenou bramborou a salátem

Opravdu chutný burger nemá nic společného se suchou šedivou placičkou z fastfoodu – tento recept vás snadno přesvědčí. V kombinaci s pečenou bramborou a zeleným salátem je úžasná.
Vydání: 2009/4
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Grilování 8 minut, pečení brambor 45 minut
P
Maso Italská

Ingredience

    • 600 g libového jehněčího masa
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 stroužky česneku, prolisované
    • 4 lžíce panenského olivového oleje + olej na opečení burgerů
    • 100 g mozzarelly

    Na pečené brambory
    • 400–600 g středních brambor
    • 3 lžíce olivového oleje
    • mořská sůl a bílý pepř
    • 100 g zakysané smetany
    • 1 lžíce sekané pažitky

    Na salát
    • 300 g směsi salátů (např. polníček, rukola, frissée, lollo rosso, lollo biondo, dubáček)
    • 50 g třešňových rajčátek, přepůlených
    • mořská sůl
    • 30 ml balzamikového octa
    • 60 ml panenského olivového oleje

Příprava jídla



1
Jehněčí maso dvakrát umelte najemno. Česnek utřete s trochou olivového oleje na pastu a přidejte k mletému masu. Přilijte zbytek oleje, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Mozzarellu nakrájejte na silnější plátky. Z mletého masa vytvořte osm placiček. Na čtyři z nich položte plátek mozzarelly, přikryjte zbývajícími placičkami, přitiskněte a zformujte čtyři burgery tak, aby sýr uvnitř nebyl vidět. Opékejte dozlatova – buď v pánvi na oleji (asi čtyři minuty z každé strany), nebo potřené olejem pod grilem.



2 Brambory pokapejte olejem a osolte (díky oleji na nich bude sůl dobře držet), zabalte je do alobalu a pečte v troubě nebo na okraji grilu asi 45 minut doměkka.



3 Zakysanou smetanu promíchejte s pažitkou a dochuťte solí a pepřem. Brambory po upečení zbavte alobalu, nařízněte do půlky a naplňte ochucenou zakysanou smetanou.



4 Salát důkladně operte ve vodě, osušte a dejte do misky. Přidejte rajčátka a osolte. Olivový olej metličkou promíchejte s balzamikovým octem a vzniklou zálivkou přelijte salát. Podávejte k jehněčím burgerům a pečeným bramborám.

NĚCO NAVÍC Můžete experimentovat s druhy sýra, které do hamburgeru vložíte. Zkuste pikantní sýr s modrou plísní, jemný hermelín nebo ementál; velmi dobře se s jehněčím masem doplňuje feta nebo balkánský sýr. Do omáčky ze zakysané smetany můžete zase přidat jiné čerstvé bylinky a/nebo česnek.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
skveýy recept!

Přidat komentář